Saopštenje za javnost Niške Inicijative i poziv institucijama:

 

Niš je grad čija je vlast i lokalni štab za vanredne situacije u vreme pandemije COVID-19 sprovela sve obavezujuće i preporučene mere republičkog kriznog štaba bez zadrške.

Uvedena je zabrana kretanja za građane u određeno doba dana a od skora i vikendom. 

Penzionerima je ostavljeno tri sata vikendom za odlazak u kupovinu u cik zore.

Ova satnica je ponižavajuća i moralo se naći bolje i razumnije rešenje od onog da najstariji građani u polumraku odlaze u nabavku namirnica.

U Sloveniji vreme kupovine za starije građane je od 08-10h. Zbog čega su kod nas ovako nelogične mere?

Najava trajne zabrane kretanja koju u poslednje vreme čujemo, takozvana 24/7 izazvala je veće gužve u prodavnicama i na ulicama u dozvoljeno vreme što se onda koristi kao argument za njihovo eventualno sprovođenje.

Da bi se postigao maksimalan učinak primenjene mere moraju biti optimalno dozirane inače postaju kontraproduktivne.

To se najbolje vidi na primeru zatvaranja zelenih pijaca, čime su napravljeni redovi za kupovinu u piljarama, dok su cene namirnica povećane.

Zar nije bilo moguće dati epidemiološke preporuke o načinu kupovine na pijacama i ostaviti ih u radu?

Zatvaranje parkova, izletišta i zelenih površina za kretanje građana je još jedna višestruko nekorisna mera.

Osim što se time blokira kretanje uobičajenim putevima, građanima je u ove prolećne sunčane dane onemogućen boravak na suncu, u zelenilu i prirodi što je dokazano korisno za imunitet i psihičko zdravlje.

Zar je i ovde bilo nemoguće blokirati samo mobilijare i staviti obaveštenja o epidemiološkim preporukama o načinu boravka u istim a zatim iskoristiti kapacitete Komunalne milicije i malobrojne prekršioce kažnjavati!?

Ono što posebno zbunjuje je disproporcija između strogog zavođenja epidemioloških mera za građane i skoro nikakvog uticaja države na sprovođenje istih u subvencioniranim fabrikama stranih investitora.

Ove fabrike kao da imaju status ambasada pa i u vreme vanrednog stanja i epidemije ozbiljne virusne bolesti nastavljaju sa radom u gusto popunjenim halama.

Niš ima nekoliko takvih fabrika koje organizuju zajednički prevoz radnika a imamo podatke i o dodatnom angažovanju i zameni radnika. 

Ovde se otvara jedno logično pitanje: da li će Ministarstvo za rad, ukoliko se uvede zabrana kretanja 24/7 svim radnicima ovih fabrika izdati propusnice za kretanje i time dokazati poseban, izdvojen status ovih firmi od ostalih koje posluju u našoj državi?

Da li neko brine o ovim ljudima koji su očigledno tretirani kao moderni robovi? Da li ti radnici imaju porodice i pravo na zaštitu svojih bližnjih?

Veliki  je broj radnika skoro svih fabrika sa pogonima gde radi puno osoba sa jako malom međusobnom distancom. Ljudi su očajni sa razlogom!

U vezi sa svim ovim neophodno je da se postavljaju pitanja lokalnom kriznom štabu na redovnim konferencijama za novinare koje nedostaju. 

I apelujemo na sve nadležne koji se pojavljuju u medijima i daju izjave, da ne kritikuju više građane Srbije za posrnuli zdravstveni sistem, za kašnjenje uvođenja mera zbog “najsmešnijeg virusa koji postoji na Fejsbuku”, preporuka za “šoping u Milanu” i drugih neozbiljnosti koje su izrekli razni stručnjaci.

Čak je i Svetska zdravstvena organizacija kasnila sa reakcijom na COVID-19.

Ne, nisu građani odgovorni za ovo stanje, prestanite pod hitno da ih kritikujete, fokusirajte se na konkretne mere i potrudite se da one budu da budu odmeren i  efikasne.

Author