Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Evropske unije Janez Kopač sastao se sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ministarkom rudarstva i energetike Zoranom Mihajlović i ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović. U razgovoru za N1, Kopač kaže da je najgora situacija na području gasa, ali da je ohrabren razgovorima sa zvaničnicima u Beogradu.

„Srbija je pre par godina bila vodeća zemlja u reformama na području energetike, ali poslednjih četiri, pet godina je zaostajala“, kazao je Kopač, ističući da je najgora situacija na području gasa.

„Već osam godina imamo otvoren prekršajni postupak, sve zbog nerazdvajanja na snabdevača i operatera prenosnog sisitema“, istakao je i podvukao da je to prepreka i otvaranju poglavlja 15 u pregovorima o članstvu Srbije u EU.

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice ukazao je da gasni interkonektor Horgoš, između Srbije i Mađarske, potpuno prazan i da se ne koristi.

Kako je rekao, jeftinog gasa ima u Evropi „koliko god hoćete, a Srbijagas ne da“.

„Izračunali smo da bi prosečno domaćinstvo (u Srbiji) potrošilo u decembru 20 evra manje na račun za gas, ako bi postojala konkurencija koja bi imala iste rezultate kao u susednim zemljama da nije tog monopola Srbijagasa“, objasnio je Kopač.

Podsetio je da zakon u Srbiji ne dozvoljava monopol Srbijagasa još od 2015. godine, ali da se to ne poštuje.

Rekao je i da sve zavisi od prvog čoveka Srbijagasa Dušana Bajatovića, ali da je predsednik Vučić tokom današnjeg razgovora obećao da će se problem sa gasom rešiti već ove godine.

„Izuzetno sam srećan što je ministarka (energetike) postla Zorana Mihajlović. Ona zna za sve probleme i dosta je ambiciozna, i odlično sarađujemo. Tako da sam veoma optimističan da će se sad reforme konačno pokrenuti“, rekao je Kopač.

Podsetio je i da bi u Skupštini Srbije uskoro trebalo da bude usvojen Zakon o obnovljivim izvorima energije koji će, prema njegovim rečima, otvoriti vrata za velike investicije u vetroparkove i solarne elektrane.

Kopač je rekao i da je na sastanku sa Vučićem otvoreno pitanje dekarbonizacije i da će o toj temi ponovo razgovarati krajem aprila.

Tekst preuzet sa sajta N1.

Author

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.