Emisija Između redova koja se emituje na Belami televiziji u Nišu, bila je na ivici incidenta kada je Nikola Marinković, odbornik Skupštine grada i koordinator JKP Gorica gostovao 2. novembra u ovoj poznatoj emisiji.

Problem je nastao pri rutinskom pitanju u uvodu u temu poskupljenja koje je najavljeno od strane JKP Gorice za pogrebne usluge. Dušica Dejić, novinarka koja vodi duži niz godina ovu emisiju, kao i do sada detaljno se pripremila sa podacima za emisiju. Pitanje oko povećanja broja sahrana u prethodnom periodu, koje je bilo rutinsko pitanje u toku uvoda u tematiku emisije, pretvorilo se u raspravu i prepirku van teme, dok je Nikola Marinković kao javni funkcioner Šapićeve stranke “Spas” ispoljio prema autorki emisije veliki nivo netrpeljivosti zbog postavljenih pitanja, izneo niz “uvreda” po rečima autorke emisije, što se i čulo u samoj emisiji.

Emisija između redova neprijatna i za režimske funkcionere? Mrinković iz stranke “Spas” Aleksandra Šapića.

U jednom trenutku u potpunom odsutstvu civilizovanog razgovora, pri rutinskom pitanju koje je potpuno opravdano javnim interesom koji svaki normalan novinar treba da zastupa (što je Dušica Dejić i zastupala pitanjem o radu javnog sektora) Marinković je u stilu SNS zvaničnika koji razgovaraju sa nezavisnim medijskim radnicima izjavio “vi kandidujte neku politiku na izborima, pa zastupajte javni interes”.

Prva pauza emisije je imala posla uvodne špice tri minuta praznog prostora, jer se na prvu pauzu otišlo u trenutku kada je atmosfera u emisiji bila na ivici incidenta. Po našim informacijama, u toku je bila žustra rasprava u studiju, emisija nije krenula sa emitovanjem dok se nisu “smirile strasti”.

Nekoliko izvora redakcije nam je potvrdilo da je još pri dolasku u studio bilo jako neprijatno da se čula “rasprava” koju je u ovu medijsku kuću, koja je više nego naklonjena SNS koaliciji, doneo sam Marinković. Izvori su nam potvrdili da je bilo vike, isterivanja radnika iz studija, kao i da je Marinković došao na Belami televiziju u pratnji više osoba.

Dušica Dejić, Autorka i voditeljka emisije Između redova.

O celom slučaju smo postavili pitanje Dušici Dejić, koja nam je izjavila sledeće:

…emisija je sve vreme bila na ivici incidenta. Marinkovic je gotovo sve činjenice i opšte poznate stvari u emisiji negirao. On je na primer negirao da je v.d. direktora Gorice Ivana Stanic krajem prosle godine na sednici SG Nisa izjavila da je broj sahrana povecan za 30%. Na moju konstataciju da su svi mediji to preneli, on je rekao da to nije tačno, uprkos tome što sam mu pokazala u telefonu naslove u štampanim medijima koji to potvrđuju. Emisija je bila veoma mučna zbog arogantnosti, bahatosti i neprimerenog ponašanja Marinkovića. S obzirom na to, da je emisija Između redova ozbiljna emisija, koja na analiticki način obrađuje aktuelne društvene, ekonomske, političke i socijalne teme, odlučila sam da emisiju ne repriziram. Zašto? Zato što u televizijskim emisijama mora da se poštuje elementarna kultura dijaloga. Odgovori gosta tipa “odakle vam to da je sve poskupelo, a ko to kaže” i slično, nisu primereni ozbiljnoj emisiji poput “Između redova”. Marinković je svojim ponašanjem i odgovorima pokazao zapravo ko je on, a mi smo saznali kakvi ljudi upravljaju preduzećima.

Sa druge strane Marinković koga smo kontaktirali je izjavio da je posle emisije sedeo sa Dušicom Dejić i da je vrlo lepo pričao sa njom, u potpunosti je negirao da je bilo kakve incidentne situacije u emisiji koje smo naveli u tekstu, kao i pre i posle iste, dok je negirao da je bilo bilo kakvog nesporazuma sa bilo kojim radnikom Belami televizije. Ukratko je pojasno da nije medijski radnik i da ne želi da komentariše kako je izgledala emisija, kao i da odgovori na pitanje da li je njegovo ponašanje bilo primereno samoj emisiji, kao i statusu javnog funkcionera.

Iz drugih izvora smo dobili informacije da je iz vrha SNS-a traženo da se emisija ne objavi ni na Youtube kanalu TV Belami, kao i da ne bude puštena u repriznom terminu u jutarnjim satima sledećeg dana. Emisija je objavljena na ličnom Youtube kanalu Dušice Dejić.

Vodič za ponašanje funkcionera kada su u kontaktu sa  novinarima

NUNS je objavio “Vodič za tolerantno ponašanje političara prema novinarima” koji bi mnogim funkcionerima bio od koristi, pa mogu da se informišu i preuzmu sam vodič na ovom linku.

Sve tekstove o JKP Gorici i problemima ovog preduzeća u prethodnim godinama pročitajte na ovom linku.

Author

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.