Preuzeto sa sajta dnevnog lista Danas 09.01.2021.


„Radulovićeva deviza glasi moja je firma, moje su i pare“

„Dobro je što se konačno neko ohrabrio da pokrene priču o načinu na koji je Saša Radulović koristio novac iz budžeta namenjen radu organizacije Dosta je bilo više od četiri godine. Koristeći činjenicu da je zastupnik grupe građana, Radulović se prema novcu organizacije ponašao kao prema ličnim sredstvima.

Novcem su raspolagali, a verujem da je to i danas slučaj, samo on i njegova supruga, koja nije čak ni među osnivačima pomenute grupe građana koja je izašla na izbore 2016. Članstvo nije dobijalo izveštaje o radu, a samim tim ni finansijske izveštaje u formi koja zadovoljava osnovne principe transparentnosti, što dalje implicira da o pomenutoj investiciji nisu bili ni informisani, niti je tražena njihova saglasnost“, kaže u razgovoru za Danas Tatjana Macura, bivša potpredsednica Pokreta Dosta je bilo, komentarišući informaciju da je Drugo osnovno javno tužilaštvo na osnovu izveštaja Agencije za borbu protiv korupcije pokrenulo krivični postupak zbog kršenja Zakona o finansiranju političkih aktivnosti i prikrivanja izvora ili iznosa prikupljenih sredstava.

Da podsetimo Agencija za borbu protiv korupcije tokom kontrole godišnjeg finansijskog izveštaja GG Dosta je bilo za 2017. i 2018.  došla je do saznanja da je Radulović uložio 20 miliona dinara u investicioni fond jedne zapadne banke i da u dva navrata nije prikazao ostavrenu dobit.

Prema podacima Agencije, lider DJB je 17. oktobra 2017. podigao u gotovini 20 miliona dinara sa računa GG i istog dana kao privatno lice učlanio se u investicioni fond i uložio novac.

„Poreklo sredstava kojima su kupljene investicione jedinice navedena je mesečna zarada“, kaže se u izveštaju Agencije i pojašnjava da je Radulović u pristupnici investicionom Fondu stavio račun GG Dosta je bilo, iako grupa građana ne ostvaruje mesečnu zaradu.

Podaci Agencije pokazuju i da je lider DJB 25. januara 2018. uložio pet miliona dinara, a onda i 8. februara iste godine isti iznos, a da je 23. februara 2018. uložio šest miliona dinara, i na kraju 15. marta iste godine preostala četiri miliona dinara.

„Na ovaj način Saša Radulović je na dan 31. 12. 2018. godine je ostvario prinos u iznosu od 232.518,67 dinara. Uvidom u godišnji izveštaj za 2018. godinu Grupe građana utvrđeno je da prihod koji je ostvario od kupoprodaje investicionih jedinica u iznosu od 232.518,67 dinara nije prikazan. Osim toga, utvrđeno je da je Saša Radulović u periodu od 18. marta 2019. do 14. novembra 2019, na osnovu iste pristupnice za 33.000.000 dinara kupio investicione jedinice na osnovu kojih je do 14. 11. ostvario prinos od 524.906,22 dinara – stoji u izveštaju Agencije za borbu protiv korupcije i dodaje da je prema Zakonu o finansiranju političkih aktivnosti, Dosta je bilo grupa građana, a ne politička stranka i ni u kom slučaju nema pravo da ostvaruje prinose iz investicionih fondova.

foto printscreen
Isti scenario se desio u svim odborima u celoj Srbiji

Samostalno upravljali novcem

Bivši poslanici i bivše rukovodstvo pokreta Dosta je bilo nisu iznenađeni ponašanjem Radulovića, jer kako kažu u tom pokretu finansije nikada nisu bile transparentne. Napominju i da oni iako su bili u užem rukovodstvu nisu imali pojma o ulaganju u neke fondove.

„Kao jedna od osnivačica grupe građana koja je izašla na izbore 2016. znam da ni od osnivača saglasnost nije tražena za ulaganje novca u investicione fondove. Dakle, bračni par Radulović je praktično upravljao samostalno sa oko 5,5 miliona dinara mesečno dobijenih iz budžeta, što je za nešto više od četiri godine parlamentarnog života iznos od oko 2,4 miliona evra. Vreme je da institucije ove države učine sve da potrošnju te ogromne količine novca učine konačno dostupnom javnosti, upravo onako kako se ta organizacija obraćala biračima 2016. zalažući se za maksimalnu transparentnost. Toliko je bio odlučan u nameri da se okoristi o one na koje je bacao drvlje i kamenje, da je usput kršio zakon, što je utvrdila i Agencija za borbu protiv korupcije a zbog čega je Drugo osnovno javno tužilaštvo otpočelo krivični postupak“, smatra Macura.

Potpuna privatizacija

Vladimir Đurić, bivši poslanik DJB, kaže za Danas da je najinteresantnije u svemu što se većina transakcija, koju je utvrdila Agencija, događala baš u vreme kada je rukovodstvo na čelu sa liderom formalno bilo u ostavci zbog brodoloma na beogradskim izborima.

„Koliko me sećanje služi, ta organizacija je tokom 2019.  imala neko drugo rukovodstvo, koje očigledno, baš kao i kompletno članstvo, o ovom finansijskom inženjeringu nije imalo nikakve informacije. To pokazuje potpunu privatizaciju ove političke organizacije, kao da se radi o privatnom preduzeću za političku delatnost u kojoj prvi čovek menadžmenta sebe smatra i jedinim njenim vlasnikom, koji jedini o svemu suvereno odlučuje i ne odgovara bilo kome za izostanak rezultata i neuspehe. Pa onda jedne godine to preduzeće biračima prodaje proevropsku, građansku i liberalnu priču, a sledeće godine ode potpuno u desničarski fundamentalizam i ksenofobiju i prodaje teorije zavera protiv nošenja maski i vakcinacije. Drugim rečima, politički sve može, prodajemo šta bolje ide, ali za pare me ne pitajte, moja je firma, moje su pare“, napominje Đurić i dodaje da su to pare građana Srbije i pravo na njihovo korišćenje stečeno je radom nekoliko hiljada ljudi koji su na primer mesecima na pogrešnim obrascima sakupljali potpise za neuspešnu registraciju stranke, za šta niko u organizaciji nikada nije odgovarao pred članstvom.

Prema Đurićevim rečima iz izveštaja Agencije vidi se primer prakse koja je u potpunoj suprotnosti sa svim za šta se ta organizacija deklarativno zalagala, što govori ili o neiskrenosti ili o potpunom nerazumevanju koncepta unutrašnje demokratije političke organizacije i vladavine prava, kao principa koji moraju važiti i unutar nje.

„Ovakve prakse u vođenju političkih organizacija ne smeju nikako biti afirmisane. One su i dovele do masovnih napuštanja organizacije. Ne može se takvim ponašanjem menjati društvo“, ističe Đurić.

Pukla tikva sa šupljom pričom iza koje se krije obična pronevera novca

O netransparentnosti finansija svojevremeno je za naš list govorio i nekadašnji Radulovićev najbliži saradnik Aleksandar Stefanović. On je tvrdio da stranka znači transparentne finansije, jasne odnose među ljudima, unutrašnju demokratiju i da je to sve ono što ne krasi DJB koji pretenduje da to isto uvede u državi.

„Saša Radulović i ja ne komuniciramo skoro tri godine i moje zadovoljstvo zbog toga je ogromno. Jedan od razloga je i netransparentnost u bivšoj GG DJB – Saše Radulovića“, kaže Stefanović danas za naš list.

Na netransparentno trošenje sredstava ukazivao je svojevremeno i bivši predsednik DJB Branislav Mihajlović, koji je u sukob sa Raulovićem došao baš zato što, kako je svojevremeno objašnjavao, nije želeo da se pomiri sa činjenicom da se na lični račun Radulovića svakoga meseca sliva nešto više od 6.400 000 dinara iz budžeta za 16 poslanika koliko je DJB na početku saziva imao u parlamentu, a da pritom predsednik i Predsedništvo nemaju uvid u finansije. Mihajlović je tada tvrdio i da će se Radulović odreći svega, ali novca neće i da je to bio razlog zbog čega je on smenjen sa mesta predsednika.

„Pre nešto više od dve godine ja sam smenjen i isključen iz DJB. Šest meseci posle toga Saša Radulović je pokrenuo dva parnična postupka protiv mene za povredu časti i ugleda. Jedan što sam javno izjavio da on na svom privatnom računu drži sav budžetski novac, namenski namenjen radu GG Dosta je bilo i da meni kao predsedniku nije dozvolio niti pristup niti kontrolu računa. Takođe, što sam izjavio da mene kao predsednika na taj način drži kao fikusa. Druga tužba je što sam u jeku mog progona iz organizacije na Tviteru napisao da je DJB u rukama opasnih prevaranata i šibicara. Na dosadašnjim ročištima Saša se nije pojavio“, objašnjava za Danas Mihajlović.

Prema njegovim rečima Izveštaj Agencije za borbu protiv korupcije uz ostali dokazni materijal blagovremeno je dostavio sudu, a navodi i da će obavestiti sud da je tužilaštvo pokrenulo istragu protiv Radulovića.

„I sada, posle više od dve godine, ostajem pri ubeđenju da su izjave koje sam tada izneo istinite. Nadam se da će istraga, koja je upravo pokrenuta, potvrditi da sam bio u pravu“, zaključuje bivši predsednik DJB, koji, kako je objasnio, nije pristao da bude fukus u Radulovićevim rukama.

Bez izjava Danasu

Izjavu lidera DJB Saše Radulovića o izveštaju Agencije i pokretanju postupka Drugog osnovnog javnog tužilaštva nismo uspeli da dobijemo, uprkos brojnim pokušajima. Iz informativne službe DJB obećan nam je odgovor, ukoliko mejl sa pitanjima posaljemo na adresu DJB. To smo i uradili, ali odgovor nije stigao. Umesto toga Radulović je na svom Tviter nalogu napisao – izgleda da je rast rejtinga stvaran, aludirajući, na poslednja istraživanja po kojima rejting DJB prelazi pet odsto. „A i ko bi se bolje brinuo za vlast u Srbiji od Nemaca. Prošli put je krenulo od Dojče velea, pa preuzeli N1 i Danas. Ovaj put kreće od Blica. Prvi put su nasamarili dosta ljudi. Da li će i ovaj put“, napisao je Radulovć na Tviteru. Na naše poruke nije odgovarala ni Branka Stamenković, bliska Radulovićeva saradnica. Advokat Vojin Biljić, član DJB, na Tviteru je povodom napisa u štampi o pokretanju postupka napisao da će neko odgovarati, ali to neće biti lider Dosta je bilo. Sadašnje rukovodstvo DJB često najavljuje i podnosi prijave, tužbe, ali i žalbe Savetu za štampu protiv novinara i medija prozivajući ih za, po njihovom mišljenju, neobjektivno izveštavanje o DJB.

Author