Po saznanjima do kojih je došla Niška Inicijativa, direktorka Ljiljana Berić je oktobra prošle godine zaposlila ćerku u ustanovi Zavod za zaštitu spomenika kulture u Nišu, koju vodi sa mesta direktorke.

Ljiljana Berić je u toku 2020. godina bila Predsednica gradske izborne komisije u Nišu, dok je na mesto direktorke Zavoda za zaštitu spomenika izabrana kao predlog Upravnog odbora krajem 2018. godine. Na mesto direktorke ju je imenovala Vlada Srbije. Svoju karijeru je provela u državnom sektoru grada Niša, Skupštini grada, Narodnom pozorištu kao i u opštini Pantelej.

Ljiljana Berić direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Nišu

Podaci do kojih smo došli pokazuju da je svoju ćerku zaposlila na određeno vreme u Zavodu, dok na pitanja Niške Inicijative nije htela da odgovara “jer smo na suprotnim stranama” i prekinula je vezu poziva.

Etički kodeks ustanove Zavod za zaštitu spomenika u Nišu kaže nedvosmisleno u više članova, da je zabranjeno da se krši poslovna etika kao i da izabrano i imenovano lice ne sme da radi u interesu povezanog lica, što je u ovom slučaju član uže porodice. Kodeks takođe kaže da je javni interes adekvatno ponašanje koje ne dovodi u pitanje izvršavanje zadataka izabranih lica.

Sagovornici iz javnog sektora koji prate dešavanja u Nišu, pojasnili su da je nekada bila praksa da direktori zapošljavaju jedni drugima povezana lica da ne bi bilo lako otkriti nepotizam.

“Nekada je direktor jedne ustanove zapošljavao decu direktora druge ustanove ili javnog preduzeća, dok je sa druge strane vraćana usluga na isti način, prikrivajući nepotizam na ovaj način. U ovom slučaju ili je u pitanju otvorena bahatost kroz stav da su direktori nedodirljivi, ili nije imala nikog da joj zaposli člana porodice, pa je pred penziju odlučila da pokuša sama sebi da pomogne”

U ovom slučaju direktorka Berić nije htela da u interesu javnosti objasni da li je ćerku zaposlila na konkursu, da li je postojalo i drugo lice u Nišu koje ispunjava kriterijum da bude “pravnik sa sedmim stepenom stručne spreme”.

Izražavamo žaljenje zbog ovakvog odnosa gospođe Berić prema javnosti.

 

Author