Pravni fakultet u Nišu posle više pokušaja da redakcijski dođemo do podataka, i dalje je pri stavu da je podatak da li je Ljubiša Janić diplomirao na na ovoj visokoškolskoj ustanovi “tajna”. Ovo nije prvi put da dekanat Pravnog fakulteta odbija da ovaj podatak učini javnim. Sa druge strane Pravni fakultet u Beogradu ima online bazu svršenih studenata.

U tekstu koji smo objavili aprila 2021. godine, pojasnili smo da je Pravni fakultet odbio dostavi traženi podatak, dok je služba Poverenika potvrdila ovaj stav Pravnog fakulteta. U praksi službe Poverenika u koju smo imali uvid, stručna sprema je bila javni podatak u periodu dok je Rodoljub Šabić bio na čelu ove službe. Naime, zbog konkursa u jednom našem susednom gradu, Poverenik je odlučio da je stručna sprema kojom se osoba javlja na konkurs prosvetnog radnika, bila je potpuno opravdana informacijam od javnog značaja. Ista je dostavljena i potvrđena odlukom Poverenika.

Ljubiša Janić, načelnik cele gradske uprave, pomoćnik Gradonačelnice, pojačanje u Kliničkom centru u Nišu

U slučaju Ljubiše Janića, koji je jedno vreme bio načelnik objedinjene Gradske uprave, pa savetnik Gradonačelnice Dragane Sotirovski, a sada u penziji od januara angažovan da kadrovski pojača upravu Kliničkog centra u Nišu, za  Pravni fakultet kao i Poverenika, podatak da li je diplomirao na Pravnom fakultetu u Nišu “značajno zadire u privatnost, kao i da javnost nema opravdani interes da zna…”. Zvanična biografija Ljubiše Janića govori da je diplomirao na Pravnom fakultetu u Nišu.

Goran Obradović je u svim ranijim kontaktima sa redakcijom kao Dekan pravnog fakulteta ostao pri svojim stavovima da je dat odgovor adekvatan i da ne želi da ih komentariše.

Goran Obradović, Dekan pravnog fakulteta u Nišu, član i bivši poverenik Narodne stranke u Nišu Vuka Jeremića

Sa druge strane, Pravni fakultet u Beogradu poseduje oniline bazu svršenih studenata, na kojoj se vidi podatak o završenim studijama Predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Online baza podataka svršenih studenata Pravnog fakulteta u Beogradu, sa podacima Predsednika države

Podatak iz te baze podudara se sa podacima koji su dostupni na više web adresa, od kojih je jedna od njih i Wikipedia.

Podaci o školavanju Predsednika Aleksandra Vučića sa Wikipedije

Pitanje o stavu smo poslali Stefanu Jovanoviću i Đorđu Stankoviću iz Niša, koji su ispred Narodne stranke na listi poslanika u republičkom parlamentu.

Stefan Jovanović, budući poslanik Narodne stranke nam je poslao odgovor:

Nisam dovoljno upoznat sa konkretnim slucajem, te ne bih mogao da komentarisem kontretnu situaciju. Podaci o obrazovanju javnih funkcionera, ono što ih kvalifikuje za javnu funkciju moraju biti javno dostupni. Nažalost obrazovni sistem u Srbiji se urušava poslednjih decenija raznim Univerzitetima koji su predviđeni za “štancovanje” diploma, te se javlja otvorena sumnja u istinitost saopštenih zvanja i znanja, pa čak i kod naviših državnih funkcionera. Zaštita podataka o ličnosti, je ljudsko pravo koje je uređeno zakonom. U zakonskoj proceduri može se doći do podataka za koje javnost ima opravdani interes da zna. Pored prve instance, institucije kojoj ste zatražili informaciju, postoje i poverenik za zaštitu podataka o ličnosti i sudovi koji mogu o tome da odlučuju. Dekan Pravnog fakulteta profesor Goran Obradović, je vrsan pravnik, koga i lično poznajem, ali on odluke nije donosio kao član stranke, već kao rukovodilac institucije, na čijem je čelu zahvaljući podršci svojih kolega, zaposlenih na fakultetu.

Da li je Pravni fakultet bastion netransparentnosti koji čuva partijske kadrove grada Niša? Da li je veća tajna ko je završio Pravni fakultet u Nišu od podataka o školovanju Predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Ko ovde nije u pravu i ne radi po zakonu? Beogradski ili niški Pravni fakultet?

Da li to znači da bilo ko može da kaže da je završio bilo koji fakultet i da je krug zatvoren stavom fakulteta da je to zadiranje u privatnost? Znači li to da ja mogu da kažem da sam lekar, inženjer, pravnik, ekonomista, sociolog, psiholog i da mi sve to prođe gde god i kad god…?

Author

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.