Svetlana Mitić direktorka Pčelice

Po informacijama koje smo dobili od više izvora, u predškolskoj ustanovi Pčelica su se u zadnjih 15 dana potrudili da izrade dokumentaciju koju smo tražili kao redakcija vezano za donaciju 2.9 tona Plazma keksa koju je Dragan Stojković Piksi donirao sredinom 2021. godine. Prvobitna afera oko keksa se podigla jer je u više obdaništa dostavljen keks iz magacina kome je istekao rok trajanja. Na sreću, deca nisu konzumirala keks na intervenciju osoblja.

Informacije koje smo dobili od sada već jako puno izvora, govore da za tu donaciju nije postojala validna interna dokumentacija. Po tim informacijama smo od Pčelice tražili da nam dostavi računovodstvenu dokumentaciju o ulazu i popisnu dokumentaciju o skoro tri tone keksa.

Najbitniji dokument koji smo tražili, jeste uvid u delovodnu knjigu gde su i traženi dokumenti zavedeni, da se uverimo da je u periodu kad je bila sama donacija sva dokumentacija bila uredno zavedena i sačinjena. Zahtev je poslat upravi Pčelice, i pored poslate slike strane, na naknadni poziv prema direktorki Svetlani Mitić, uvid nam je omogućen.

Slika delovodne knjige koju smo dobili po zahtevu

Pri uvidu u delovodnu knjigu, bilo je prisutno tri osobe iz ustanove, dok je delovodna knjiga bila kao nova (tražili smo delovodnu knjigu iz 2021. godine), rukopis je očekivano bio isti, ali je ista bila i olovka kojom je sve pisano. Na konstataciju da knjiga izgleda kao da je malopre napisana, tri osobe iz ustanove su ostale bez komentara, skamenjenog pogleda. Pitali smo prisutno osoblje da li postoji evidencija ostale magacinske dokumentacije, pojasnili su na da je to interni akt i da nemaju zavodnu knjigu tih akata.

“Zbog ovog postupka koji je isti kao i drugim primerima ove naše ustanove, izražavamo javno opravdanu sumnju da je uprava potpuno nesposobna da se brine o zakonitosti rada, što im nije ni prvi ni zadnji put…” pojasnilo je više izvora.

Detalji do kojih smo došli takođe iz više izvora govore da je sam ugovor o donaciji koji nam je dostavljen, bio “zagublljen ili zaturen”, da je ustanova čak pokušala da kontaktira donatora da bi opet dobili ugovor od njih. U međuvremenu su isti ugovor “našli” i dostavili redakciji. Koristili su maksimalni rok od 15 dana za dostavu podataka. Po rečima većeg broja izvora, ozbiljno su se potrudili da “skockaju” dokumentaciju koju smo tražili, i javljeno nam je da ne očekujemo pre zadnjeg roka da će nam biti dostavljena ista. Tako je i bilo u realnosti.

Donirani keks se sada zbog straha od novog isteka roka deli u vrtićima van jelovnika za decu. Iz više obdaništa smo dobili istu informaciju i više slika.

Keks koji se sada deli deci van jelovnika u obdaništima

Kontaktirali smo direktorku Pčelice Svetlanu Mitić, i naknadno nam je omogućila uvid u delovodnu knjigu. Saopštili smo joj da delovodna knjiga izgleda kao nova iako je stara godinu dana, da je pisana istom olovkom skoro cela i da imamo opravdanu sumnju da su istu ponovo pisali zbog propusta. Direktorka je pojasnila da se ne slaže i da imamo pravo na naše mišljenje.

Author

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.