Dizalica
Firmama čiji je vlasnik ili suvlasnik Nikola Petrović, kum predsednika Srbije Aleksandra Vučića i bivši direktor preduzeća „Elektromreže Srbije“, prošle godine država je isplatila gotovo 1,9 miliona evra za struju proizvedenu u mini-hidroelektranama, piše CINS. Kompanije povezane sa Petrovićem godinama unazad za „čistu“ struju dobijaju milionske iznose od države

Državno preduzeće „Elektroprivreda Srbije“ (EPS) je za struju proizvedenu u malim hidroelektranama prošle godine dalo oko 21 i po milion evra, piše CINS. Ovaj novac dobilo je 120 mini-hidroelektrana, a najveći iznos otišao je firmama u vlasništvu EPS-a – više od 2,8 miliona evra, pokazuje izveštaj EPS-a.

Nešto manje novca, oko 1,9 miliona evra država je isplatila firmama povezanim sa Nikolom Petrovićem, kumom predsednika Aleksandra Vučića i nekadašnjim direktorom„Elektromreže Srbije“. Ovaj iznos dobilo je devet mini-hidroelektrana povezanih sa njim Petrovićem, piše CINS.

Većina njih u vlasništvu je firme „Eco Energo Group“ – kompanije u kojoj je suvlasnik, a koja je 2010. godine postala prvi povlašćeni proizvođač struje u Srbiji. Petrovićevi poslovni partneri su Dragan Klisura, Nenad Kovač zvani Neša Roming, vlasnik „Tehnomanije“ i niza drugih firmi, kao i Vera Ristić, majka Jelene Đoković, supruge tenisera Novaka Đokovića.

Kompanije povezane sa Petrovićem godinama unazad dobijaju milionske iznose od države za struju proizvedenu u mini-hidroelektranama – za 2019. im je isplaćeno 2,3 miliona evra, a za dve ranije godine 3,1, odnosno 2,9 miliona evra.

Po dolasku Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke na vlast 2012. godine Petrović je postavljen za direktora državne firme „Elektromreže Srbije“. Na ovom mestu ostao je do 2016, kada se vratio privatnom biznisu, ali i značajno uvećao svoju imovinu.

On i supruga su u naredne dve godine postali vlasnici dve vile u elitnim naseljima u Beogradu – na Dedinju i u Košutnjaku. Ove nekretnine sa zemljištem vrede više od četiri miliona evra, kako je ranije otkrio KRIK.

KRIK je nedavno otkrio i da je Petrović u oktobru prošle godine kupio avio-kompaniju „Air Posh“od kontroverznog biznismena Stanka Subotića.

Njih dvojica su ovaj posao obavili posredstvom luksemburških kompanija koje su bile na istoj adresi i imale su iste direktore. Petrović je firmu kupio za 100.000 evra iako je ona u tom trenutku posedovala avion čija se cena na tržištu kreće od 700 hiljada do 1,3 miliona evra.

Posredstvom luksemburške firme, Petrović je ušao i u još neke unosne poslove – razvoj tehnologije za solarnu energiju, uvoz lekova.

Više o tome pročitajte u našoj priči: Predsednikov kum Nikola Petrović kupio avio-kompaniju od Stanka Subotića.

Tekst preuzet sa sajta Krik.

Author