Po pisanju agencije Rina i sajta B92, u doba korona virusa svako se od ove opake bolesti brani na neki svoj način. Zaštita imuniteta, vakcinacija, socijalna distanca.. samo su neka od rešenja, ali meštani sela Dragijevica i Lopatanje u blizini Osečine u svoj ovoj muci i nevolji okrenuli su se molitvi i duboko su ubeđeni da to ima efekta.

Na najvišem uzvišenju iznad svojih kuća podigli su čak i “antikovid” krst za koji veruju da ih štiti od svih pošasti. Postavljen je na brdu Bojčica koji se smtara svetionikom za nekoliko okolnih mesta, a inicijativu su pokrenula dva sveštenika.

“U ovom kraju usled prošlogodišnje situacije oko kovida, kada je ljudima donekle bilo nedostupno da u većem broju dođu u hram, krenulo se urealizaciju moje dvadesetogodišnje želje, da se na ovom brdu podigne krst. Ako već narod nije mogao da se moli u hramu, onda smo krst doveli u njihove domove, jer se ovo znamenje može videti iz svake kuće u oba sela”, kaže za RINU sveštenik Milan Madžarević.

U izgradnji su učestvovali parohijani, mladi ljudi, a doobre volje nije manjkalo. Mnogi su bez ikakvih problema i bilo kakve nadoknade ustupili voje placeve kako bi se podiglo krsno znamenje. Sam krst na Bojčicu su dopremili pripadnici helikopterske jedinice MUP -a Srbije.

Krst se prenosi vazdušnim putem. Foto: printscreen

“Uz blagoslov vladike šabačkog Lavrentija i dobrom voljom naroda, uz nemerljivu pomoć helikopterske jedinice, sve je išlo kako bog miluje”, rekao je otac Milan.

Podizanje krsta na brdu Bojčica trajalo je skoro dve godine, ali je zahvaljujući dobročinstvu naroda, lokalnoj samoupravi, ali i ljudima iz dijaspore, i iz cele Srbije, podignuto ovo velelepno krsno znamenje u slavu i čast Svete Trojice. Ideja je da, gde god da se vidi ovo krsno znamenje, čovek može da se pomoli bogu, ne samo u ova dva sela, već i dalje.

“I nema sumnje da će ovo znamenje, u vremenima koja dolaze, biti mesto gde će se mnogi okupljati, družiti i bogu moliti za znane i neznane, zdrave i bolesne, srećne i nesrećne”, zaključio je otac Milan.