Grčki ministar turizma Haris Teoharis stigo je u zvaničnu posetu Srbiji, a tokom današnjeg dana imaće sastanak i sa Aleksandarom Seničićem, direktorom Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (JUTA). Seničić kaže za Nova.rs da će na sastanku biti reči o uslovima pod kojima će građani Srbije ovog leta moći u Grčku, a da će on tražiti da granice budu otvorene za sve koji su vakcinisani, kao i one koji imaju željene rezultate PCR, antigenskog ili serološkog testa.

Cilj posete grčkog ministra je, podseća Seničić, da dogovori detalje sporazuma kojim će biti definisani uslovima putovanja srpskih turista u Grčku, o čemu će razgovarati na današnjem sastanku.

Za Nova.rs objašnjava na čemu će on, kao predstavnik turističkih agencija, insistirati.

“Za nas je najvažnije da dobijemo uverenje da Grčka neće biti zatvorena, baz obzira na epidemiološku situaciju u Grčkoj ili u Srbiji, kao što je to bilo prošle godine”, kaže Seničić.

Dodaje da postoje i najave da će neki od graničnih prelaza ka Grčkoj biti zatvoreni, zbog čega bi putnici iz Srbije morali da koriste bugarski prelaz.

“To nama ne predstavlja veliki problem, ali bi bilo jednostavnije da možemo da putujemo preko Severne Makedonije, s obzirom da je to najbrži i najkraći put do Grčke”, kaže i dodaje će danas sazanati više detalja i da odluka još nije doneta.

Očekuje da čuje i koje uslove Grčka planira da postavi za ulazak u zemlju tokom leta, a kako kaže, pokušaće da izdejstvuje oni budu što liberalniji.

“Pre svega ćemo tražiti da se priznaju svi sertifikati za vakcinaciju, da važe za sve vakcina koje su dostupne u Srbiji. A oni koji nisu vakcinisani da mogu u Grčku da uđu sa negativnim PCR testom, antigenskim testom ili sa serološkim testom koji pokazuje da neko poseduje antitela”, navodi.

Objašnjava da su PCR testovi u Srbiji preskupi, zbog čega bi jedan deo ljudi odustao od putovanja ukoliko bi samo to bila opcija za ulazak u Grčku.

“Serološki test je značajno jeftiniji i mislim da bismo ukoliko on bude odobren imali značajno veći broj turista”, kaže predsednik JUTA.

Načelni sporazum oko priznavanja sertifikata za vakcinaciju, PCR i antigenskih testova, kako kaže, već je postignut, a očekuje da Grčka prihvatiti i ostale predloge.

“Ostalo je još nejasno da li naš sertifikat o vakcinaciji treba da bude usaglašen sa nekim evropskim normama, zelenim sertifikatom, ili će biti dovoljna potvrda koja se u Srbiji dobija nakon vakcinacije”, objašnjava.

Smatra da bi postojeća potvrda mogla da bude dovoljna jer ispunjava osnovne zahteve – ima QR kod, sadrži sve potrebne podatke i dvojezična je.

Na Srbiji ostaje da odluči šta će građani, koji u Grčku uđu uz antigenski test, morati da obezbede pri povratku u zemlju, s obzirom da im je sada za to, ukoliko nemaju potvrdu o vakcinaciji, neophodan PCR test.

Dodaje da postoje još neki detalji koji bi trebalo da budu usaglašeni sa Grčkom, a jedan od njih je do kog uzrasta se od dece neće tražiti nikakav dokument.

“Najčešće se od dece do 12 godina, koja putuju sa roditeljima, ne traži nikakav uslov. To je i neka norma u turizmu, pa bi trebalo da tako bude i u ovom slučaju”, kaže Seničić.

Sutra bi, kako kaže, trebalo da dođe do usaglašavanja detalja i potpisivanja nečeg poput zajedničke izjave dva ministarstva, koja bi sadržala dogovorene uslove. Konačan dokument će biti donet i potpisan kasnije, jer njega moraju da potvrde vlade obe zemlje.

Tekst preuzet sa sajta nova.rs

Author