23. aprila obeležava se godišnjica rođenja ili smrti niza poznatih pisaca, među kojima su Miguel de Cervantes Saavedra, Maurice Druon, Inca Garcilaso de la Vega, Haldor Kiljan Lakness, Manuel Mejia Vallejo, Vladimir Nabokov, Josep Pla i Villiam Shakespeare . Iz tog razloga, Generalna konferencija UNESCO-a izabrala je ovaj datum da oda počast knjigama, autorima koji su ih napisali i zakonima o autorskim pravima koji ih štite.

Širom sveta održavaju se niz aktivnosti za promociju čitanja i kulturnih aspekata knjiga. Mnogi od njih ističu međunarodnu saradnju ili prijateljstva između zemalja. Događaji uključuju: štafetno čitanje knjiga i drama; distribucija obeleživača; proglašenje pobednika na književnim konkursima; i akcije za promociju razumevanja zakona o autorskim pravima i zaštiti autorske intelektualne svojine.

Nekih godina se dodeljuje Dečja i omladinska književnost u službi tolerancije. Ovo je nagrada za romane, zbirke kratkih priča ili slikovnice koje promovišu toleranciju, mir, međusobno razumevanje i poštovanje drugih naroda i kultura. Postoje dve kategorije: jedna za knjige namenjene deci uzrasta do 12 godina; i jedan za one koji su namenjeni mladima od 13 do 18 godina.

Svrha dana

Svetski dan knjige i autorskih prava prilika je da se širom sveta oda počast knjigama i autorima i podstakne ljude da otkriju zadovoljstvo čitanja. Nadamo se da će ovo dovesti do ponovnog poštovanja onih koji su dali nezamenljiv doprinos društvenom i kulturnom napretku. U nekim godinama se dodeljuje UNESCO-va nagrada za književnost za decu i mlade u službi tolerancije. Takođe se nada da će Svetski dan knjige i autorskih prava povećati razumevanje i poštovanje zakona o autorskim pravima i drugih mera za zaštitu intelektualnih autorskih prava.

Pozadina

1995. godina proglašena je Godinom tolerancije Ujedinjenih nacija, a Generalna konferencija UNESCO-a, održana u Parizu, koncentrisana je na ovu temu. Delegati su glasali za uspostavljanje godišnje prilike za prenos poruke tolerancije u budućnost, u obliku dana proslave knjiga, autora i zakona koji ih štite. Datum je izabran jer se 23. aprila obeležava godišnjica rođenja ili smrti niza međunarodno poznatih pisaca i zbog katalonske tradicije koja okružuje ovaj dan. U Kataloniji, regionu Španije, 23. april poznat je kao La Diada de Sant Jordi (Dan Svetog Đorđa) i tradicionalno je da dušice razmenjuju knjige i ruže. Svjetski dan knjige i autorskih prava održava se svake godine od 1995.

Tekst preuzet sa sajta timeanddate.com