Vučić

Jačanje korupcije i uticaja privatnih interesa, zloupotreba moći i taktike strahovlade predsednika Aleksandra Vučića doveli su do toga da Srbija prvi put od 2003. godine ispadne iz kategorije demokratskih država, zaključak je međunarodne organizacije Fridom haus (Freedom House).

Ova organizacija ističe i da je u Srbiji došlo do porasta visoke korupcije koja se ne kažnjava i veće kontrole medija.

Organizacija Fridom haus ocenjuje da je u Srbiji u prošloj godini došlo do porasta korupcije, pogotovo one na visokom nivou.

„Do 2019. godine korupcija na visokom nivou postala je sve jača, a već krhke antikorupcijske institucije su dodatno oslabljene“, piše u izveštaju ove organizacije za prošlu godinu u kom se podseća da je SNS došao na vlast koristeći parolu borbe protiv korupcije.

Malo je pokrenutih istraga, a kamoli presuda u ovim slučajevima, pa deluje da se problem korupcije na visokom nivou pogoršava, ocenjuje Fridom haus.

Grafikon pada Srbije na listi demokratije
Grafikon pada Srbije na listi demokratije

Istražni organi, kako se dalje navodi, rutinski ignorišu otkrića istraživačkih novinara, a zvaničnici vladajuće stranke i pridruženi tabloidi daju sve od sebe da diskredituju one novinare koji otkrivaju korupciju.

„Kao i prethodnih godina, brojni korupcijski skandali, i veliki i mali, 2019. godine su potresli Srbiju, ali većina je prošla bez ozbiljne istrage ili krivičnog gonjenja“, navodi ova organizacija.

Kao jedan od primera daje slučaj koruptivnih veza Siniše Malog o kom je prošle godine pisao KRIK kada je otkrio da je njegovom bratu automobil i stan ustupila na korišćenje firma „Milenijum tim“ koja dobija najvrednije poslove u državi.

Kao jedan od razloga za pogoršanje stanja u Srbiji je i situacija u medijima koje u velikoj meri kontroliše vlast.

„Većina štampanih i elektronskih medija je pod kontrolom vladajućeg SNS-a“, zaključuje se u analizi Fridom hausa, a kao najgori primeri istaknuti su televizija „Pink“ i tabloid „Informer“.

„(Oni) služe kao propagandni mediji SNS-a koji se koriste da hvale vladajuću stranku i njenog lidera, a istovremeno demonizuju njihove kritičare i protivnike.“

Kako dalje navodi Fridom haus, manje ekstremni u ovome su javni servis Radio-televizija Srbije i novine „Politika“ koji su nešto suptilniji u prorežimskom izveštavanju, ali i ekstremno ograničavaju medijski prostor za aktivnost opozicije.

Pročtajte opširnije na:

http://www.krik.rs/fridom-haus-srbija-vise-nije-demokratska-zemlja/

Author