U nauci su poznate matične ćelije kao one koje mogu kvalitetno da se transformišu u bilo koji drugi tip ćelije, time popravljajući tkiva i organe.

Sa druge strane, postoje maligne ćelije, koje velikom brzinom bujaju kad je organizam podložan takvom stanju. Postoji više razloga za pojavu malignih ćelija, a naučna zajednica je još u nedoumici oko svega toga. Uglavnom je suma tih razloga stanje organizma a neki su kiselost (zagađenost), stanje imunog sistema, ishrana, stil života…

Te maligne ćelije se javljaju na nekom mestu u organizmu, šire se i množe, neke od ćelija organizma pređu u maligno stanje (iz nekih razloga) i odatle krene cela bolest i patološko stanje.

Te maligne ćelije zauzimaju sve oko njih, služe se krvotokom i limfnim putevima da se šire po celom organizmu, hraneći se svim resursima, opstruišući rad organizma, osiromašujući ga hranjlivim sastojcima, prostorom unutar organizma i unutar organa, stvarajući krvne sudove za sopstvenu ishranu, skoro kao pravi organizam u organizmu. Jedini zadatak im je širenje i razmnožavanje na što više mesta, pa tako metastazirane po celom organizmu dovedu isti do neoperabilnog stanja, koje primetimo tek kad zakažu osnovne funkcije bitne po život. Prognoze nikad nisu dobre, naročito u stanju metastaza.

E sad zamislite organizam kao društvo i državu u jednom, a interesnu grupu zvanu SNS kao maligne ćelije.

Zamislite svaki organ, tkivo ili sistem u telu kao svaku instituciju ili tekovinu društva.

I sad zamislite, daleko bilo, da postoje neke maligne ćelije u društvu koje samo zarad svog širenja zauzimaju sve u društvu, nemaju funkciju sem razmnožavanja i zauzimanja prostora i resursa.

E to sad imamo.

Svaka ćelija društva i institucija je zauzeta od malignih ćelija u širem značenju te reči, dok matične ćelije (one ispravne i sposobne da se transformišu u korisnu ćeliju društva) izbacismo iz organizma jer je takva kiselost organizma od raspadnih produkata loših ćelija, pa same matične ćelije odlaze, a ostaju maligne na svakom mestu…

Prognoze su loše…

Sreća, tigrovi (ekonomski) su jake zverke.

Author

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.