Saobraćajna nesreća

Apelacioni sud u Nišu smanjio je kaznu Nemanji Stamenkoviću (20) sa sedam godina zatvora na šest, zbog toga što je automobilom na Bulevaru Medijana u tom gradu izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj su na trotoaru stradali Andrej Prekljušaj (12) i Dejan Ilić (48).

Portparol Apelacionog suda Snežana Milošević saopštila je da je Apelacioni sud delimično usvojio žalbu branioca i to u delu odluke o krivičnoj sankciji.

„Stamenkoviću je ostala mera zabrana upravljanja motornim vozilom ‘B’ kategorije u trajanju od pet godina. Obavezan je na plaćanje troškova, a oštećeni su radi ostvarivanja imovinsko pravnog zahteva upućeni na parnicu“, kazala je Milošević.

Objašnjeno je da je Apelacioni sud cenio utvrđene olakšavajuće okolnosti na nešto drugačiji način u odnosu na Osnovni sud, u smislu odredbi zakona koji regulišu odmeravanja kazne.

“Apelacioni sud je ocenio da je kazna zatvora od šest godina adekvatna i učinjenom delu i učiniocu”, rekla je Milošević.

Nesreća na Bulevaru Medijana dogodila se 4. januara 2021. godine.

Tokom sudskog procesa, koji je vođen u Osnovnom sudu u Nišu, ustanovljeno je da se Stamenković vozeći automobil “audi A6 Quatro”, brzinom od 131 kilometara na sat na deonici na kojoj je maksimalno dozvoljeno 60 kilometara na sat, izleteo s kolovoza na trotoar i pokosio pešake.

Od siline udarca, dečak je preleteo preko dva metra visoke ograde niškog vodovoda i stradao na licu mesta, dok je Ilić ubrzo preminuo u niškoj bolnici.

U toku sudskog postupka okrivljeni je negirao krivicu i tvrdio da mu je pozlilo u vožnji, zbog čega je privremeno izgubio pamćenje.

Međutim, veštaci su ustanovili da je bio potpuno svestan i da pati od manjka empatije i “autentičnog osećaja krivice”.

Neposredno pre izricanja presude, Stamenković se obratio porodicama stradalih i izvinio im se.

Presuda Apelacionog suda je pravosnažna, na nju postoji mogućnost izjavljivanja samo vanrednih pravnih lekova koji ne odlažu njeno izvršenje.

Author

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.