Put od Proseka

Put koji vodi od Proseka ka Malči završen je po podacima koje imamo u oktobru 2022. godine. Iako saobraćajnica po podacima nadležnog ministarstva nema upotrebnu dozvolu, kompletno je infrastrukturno urađena, kao i horizontalna i vertikalna signalizacija zajedno sa pristupnim putevima.

Put od Proseka do Malče skraćuje izlazak na auto put i služi da se bez kruženja od skoro 20 kilometara ide u pravcu Svrljiga, naročito teretnom saobraćaju. Izgradnja saobraćajnice duge 1.47 km koštala je građane malo više od 3.2 miliona Eura. Izvođač radova je firma poznata Nišlijama, PZP Trace, koja je jedna od firmi koja “popravlja” niške ulice.

Put Prosek - Malča
Put do Proseka do Malče vidljiv na Google mapama jo u 2022. godini

Reportaža koju smo uradili pokazuje da je saobraćajnica u potpunosti završena, kao i da je loše stanje ulaza na strani kod naselja Prosek. NIje poznato zbog čega je prošlo više od tri meseca, kao i da li se čeka neki zvaničnik da osvečano otvori ovaj put, umesto da radnici pomere bankine i puste ga u upotrebu.

Iako na samom putu postoje privatni i privredni objekti, informacije koje su nam građani dostavili govore da je čak i saobraćajna policija kažnjavala građane zbog korišćenja puta koji je zatvoren. Na putu su vidljivi prilazi za veće objekte kao i dosta poljoprivrednog zemljišta u neposrednoj blizini samog puta.

Na ulazu kod malčanske petlje, situacija je malo bolja nego sa strane gde je Prosek, jer je tu nasipan agregat na put koji je lako ukloniti, dok su teške betonske prepreke sa strane prema naselju Prosek. Sa te strane je i ruinirano sve oko prepreka zbog korišćenja samog puta. Podatke smo dobili od građana kao i Ministarstva, koje nam je potvrdilo da put nema upotrebnu dozvolu.

Author

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.