Palilula Bata Vučković

Opština Palilula je i u 2023. godini izdvajala značajna sredstva za medijsku promociju i pomoć medijima, mahom onima koji su naklonjeni vladajućim strukturama.

Palilula je za ” razne čestitke” izdvojila malo više od 1.3 miliona u okviru “usluga emitovanja i štampanja” a najveći dobitnik sredstava za ovu namenu je firma vlasnik Niških vesti, City marketing centar i Niša.

Niške tužne Bum vesti
Palilula čuva medije naklonjene vlastima?

Tako je za čestitke povodom Božića i Nove godine, slave opštine, gradske slave, 8. marta, Dana zastave i dr. City marketing centar inkasirao 388.000 dinara.

Iza njih je Tv Zona plus sa 240.000 po fakturama, na kojoj je Vučković čest gost, naročito kod poznatog voditelja “Žike Promaje” u jutarnjem programu, koji ima jako prijatnu atmosferu u studiju kada su mu ovakvi gosti u poseti.

Sotirovski i Panić
Panić je “neki član” opštinskog odbora SNS Palilula

Naravno da je uvek u tom društvu u Nikola Panić sa svojim RTV Bum 018, koji je inkasirao za razne čestitke 200.000 dinara. Naravno, Nikola Panić inkasira preko svog udruženja još sredstava iz opštine Palilula, ali po drugom osnovu, na programu kulture, gde je za program “šetnja kroz palilulske ulice” dobila 74.000 dinara.

Slede Narodne Novine sa preko 165.000 dinara, kao i Kopernikus TV sa 144.000 dinara. Tu su naravno i Belle Amie kao i portali kao “ObjektivNi” koji su povezana lica sa pomenutim prorežimskim medijima.

Slična je situacija i u drugim opštinama, ali i sa gradskim funkcionerima, ali i sa javnim preduzećima, gde se preko cele mreže ispumpavaju sredstva za pomenute medije. Po istraživanju i bazi koju redakcijski imamo, uvek su isti dobitnici sredstava po konkursima u raznim ugovorima i fakturama i to mahom u sledećem redosledu:

  1. TV Belle Amie (plus ostali mediji u vlasništvu iste osobe)
  2. Tv Zona Plus
  3. City marketing centar (Niške vesti)
  4. RTV Bum 018.
  5. NTV pre blokade
  6. nekolicina ostalih medija, portala i oglašivača bliska vladajućim strankama.

Po ovom ključu se svo medijsko finansiranje odvija u Nišu, dok imamo podatke koji govore da jedan deo pomenutih medija aplicira u lokalnim samoupravama i opštinama u određenom radijusu oko Niša, možda čak i jugoistočnoj Srbiji (nemamo podatke za ceo pomenuti region).

Author

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.