Sud

Osnovno javno tužilaštvo je odbilo da dostavi podatke o postupku u kome su saslušani urednik portala Niška Inicijatva i još jedan Nišlija zbog postavljanja karikature majora policije i komentara na samoj karikaturi. Od tužilaštva po zakonu o pristupu informacijama od javnog značaja je tražen podatak ko je ordinirajući tužilac, kao i koje je delo po kome je postupak provere pokrenut.

Tužilaštvo je u dva navrata odgovorilo i odbilo da dostavi podatke o članu zakona po kome su pokrenuli “provere i prikupljanje informacija” kao i ime zamenika tužioca koji vodi postupak.

Karikatura Majora policije koja je pokrenula pravni sistem u Nišu

Uputili su i pojašnjenje da možemo da izvršimo uvid u predmet po završetku postupka iliti kako su iz tužilaštva pojasnili:

“Nakon dostavljenog izveštaja od strane PU Niš po zahtevu za prikupljanje potrebnih obaveštenja, postupajući zamenik javnog tužioca će doneti javnotužilačku odluku. Nakon toga možete da izvršite uvid u navedeni spis predmeta.”

Obzirom da postupak u nekim slučajevima koje pratimo traje godinama, postoji mogućnost da će uvid moći da se uradi i u nekoj “daljoj i neizvesnoj” budućnosti.

Pravni tim NUNS-a je kontaktirao MUP Srbije i od njih je tražio podatke o slučaju karikature “majora” policije. Po dobijanju bilo kakvih informacija obavestićemo javnost. Iz pravnog tima su nam pojasnili da ceo proces mora da bude transparentan u interesu javnosti kao i da bude jasna karakterizacija dela zbog kojeg su građani saslušavani.

U međuvremenu, sasvim slučajno, Ministar policije Aleksandar Vulin je iznenada posetio Niš i sastao se sa čelnicima niške policije.

Posle saopštenja koje je ličilo na “damage control” u standardnom maniru vlasti posle neke situacije koja je štetna po imidž policije, Vulin je pojasnio građanima u saopštenju da policija jako dobar posao radi i brine o građanima.

Da li se građani Niša slažu sa ovom izjavom?

Author