Narodno pozorište

Na zasedanju Skupštine grada koje je najavljeno za 18. mart, doneće se odluka da svi direktori kulturnih institucija u Nišu ne mogu da budu više direktori, tj da im se onemogućava drugi mandat.

To je učinjeno odmah posle najave Gradonačelnice Dragane Sotirovski, koja je na konferenciji posle Gradskog Veća i najavila ove promene. Ustanove koje su obuhvaćene ovim promenama su: Narodno Pozorište, Simfonijski Orkestar, Pozorište Lutaka, Dečiji kulturni centar, Istorijski Arhiv, Narodni Muzej, Galerija savremene umetnosti.

Većnica za resor kulture i turizma Andrijana Anastasov, je pojasnila u razgovoru da se samo radi o usklađivanju statuta ustanova kulture sa Zakonom o kulturi. “Radi se samo o usklađivanju i o delu gde se traži saglasnost osnivača za raspisivanje konkursa, što će omogućiti veću transparentnost u konkursnom postupku” pojašnjava Anastasov.

Većnica za kulturu i turizam Andrijana Anastasov

“U određenim stručnim krugovima u resoru kulture, naročito u Nišu, očigledno postoji nezadovoljstvo ovim zakonom jer sada ne mogu na duge staze da planiraju dilove i muljanje u skladu sa propisima, što je glavna odluka jednog broja funkcionera/direktora…” izjavio je sagovornik iz sfere kulture u Nišu, koji je hteo da ostane anoniman.

Drugi radnici u kulturi koji takođe žele da ostanu anonimni kažu da je ovaj potez promene zakona jedan od načina stavljanja ustanova kulture po “političku šapu” kao i da će na taj način da se lakše vrši pritisak na pomenute ustanove.

Da li ovaj član zakona promenjen da bi se imala veća kontrola nad kulturnim ustanovama ili iz nekog ozbiljnijeg razloga, moći ćemo da ocenjujemo posle više godina, ali ostaje nejasno da li je isti član, ako se radi o efikasnosti, mogao da bude primenjen i za ceo javni sektor u Nišu, Srbiji.

Author

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.