Narodno pozorište

Narodnom pozorišu u Nišu poslat je zahtev za pristup informajama od javnog značaja, gde su traženi podaci vezani za poslovanje pozorišta, za dolazeći festival “Teatar na raskršću” kao i još nekoliko detalja iz finansijskog poslovanja.

Traženi su putni nalozi, ugovori sa saradnicima, detalji oko finansija predstava, finansijski izveštaj festivala iz 2019. kao i plan za 2020. godinu.

Zahtev
Narodno pozorište odbilo da dostavi informacije o poslovanju

Dostavljeni su podaci po sistemu “dam ti ono što nisi tražio ili delimični deo”.

Žalba na ovaj postupak prosleđena je službi Poverenika za informacije od javnog značaja, protiv Narodnog pozorišta, nadležne službe i direktora Spasoja Milovanovića.

Sve ovo je pokrenula informacija da je direktor, a osnovano sumnjamo uz odobrenje Upravnog odbora, tražio da Predsednik Aleksandar Vučić bude pokrovitelj festivala. Neko bi mislio da se iza toga krije samo političko udvorištvo na mestu na kome ne bi trebalo da ima mesta za politiku, ali se u stvari radi o strategiji za nalaženje sponzora.

Iz nekoliko kompanija nam je prosleđena informacija da je poslat poziv da budu sponzori-pokrovitelji festivala, sa infromacijama da je Vučić pokrovitelj.

Tražeći informacije koliko koštaju predstave i troškovi jednog festivala, razgovarajući sa ljudima iz pozorišnog sveta, dobili smo informacije da je 19,5 miliona koliko je planirano Budžetom za 2020. da se izdvoji za festival, inače jako puno para.

U skladu sa zahtevom dobio sam poziv od direktora Milovanovića da izvršimo uvid u dokumentaciju. Zbog nepoznavanja unutrašnjeg finansijskog rada Narodnog pozorišta u Nišu i činjenice da sam tražio dostavu podataka, žalba je prosleđena instituciji Poverenika.

U sklopu cele afere oko pokroviteljstva predsednika Vučića, oglasili su se preko više medija Igor Vuk Torbica i reditelj Kokan Mladenović.

Niška inicijativa je o ovoj temi zatražila mišljenje od Saše Milosavljevića, člana saveta festivala i selektora festivala.

Njegov stav je nedvosmisleno razočarenje u sve što se dešava sa “Teatrom na raskršću”, dok je za podatke koji su traženi izjavio da su javni domen i da trebaju biti dostavljeni bilo kome ko ih zatraži.

“Ja sam bio direktor Srpskog narodnog pozorišta u Novom sadu, ti podaci su javni i jednostavno ne postoji razlog da se kriju. Zbog svega što se dešava sa ovim festivalom, ja se distanciram od svega pomenutog”, istakao je Milosavljević.

Lično ne razumem ponašanje ljudi iz struke, oni ćutke gledaju kako politika i diktator prave upliv u pozorišni svet.

Meni pozorište nije po struci blisko, ali kao i u sportu koji jeste, mislim da je struka imperativ svuda, ali ne mogu da očekujem isti dosledni stav, čak ni od glumaca i kulturnih radnika.

Lično sam razočaran. Poštari su dosledniji od vas gospodo. Stidim vas se (čast izuzecima).

Ovi poslednjih nekoliko rečenica potpisujem lično.

Uskoro opširnije…

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.