Vučić

U prvih 50 kandidata na listi Srpske napredne stranke našlo se troje bivših opozicionara i nekadašnjih žestokih kritičara naprednjačke politike.

Visoko 22 mesto zauzela je nekadašnja poslanica pokreta Dosta je bilo i članica udruženja „Mame su zakon“ Tatjana Macura.

Dejan Bulatović, nekadašnji potpredsednik Stranke slobode i pravde, našao se na 41 poziciji naprednjačke liste, dok je pet pozicija iza njega Radoslav Milojičić Kena, nekadašnji visoki funkcioner Demokratske stranke.

O razlozima koji su ih doveli na tu listu govore za Danas, pravdajući svoje odluke neprimerenim napadima na predsednika i njegovu porodicu.

„Jasno je da je bilo žustre borbe sa obe strane do pre četiri godine dok sam bio u Demokratskoj stranci, ali u mirnim i sigurnim vremenima je dozvoljen politički avanturizam. U teškim i neizvesnim vremenima, kako u svetu tako i u našoj zemlji, avanture nisu dozvoljene“, kaže Radoslav Milojičić za Danas.

Njemu su naprednjaci svojevremeno spočitavali da je u kafani, kao predsednik opštine Smederevska Palanka, opštinskim novcem plaćao ogromne cehove za pivo.

Sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić lično je prebrojao šta je sve Kena popio na račun opštine – „165 tuborg piva, 133 hajnekena, 65 lav piva i 35 kafa“.

Na račun su mu stavljali i malverzacije u vezi sa preuzimanjem Doma Vojske u Palanci od Ministarstva odbrane, kao i ogromne dugove. Ni on im nije ostajao dužan.

„Svako ko slobodno misli, ko slobodno govori, ko ukaže na to da je „car go“, biva provučen kroz medijsku mašineriju Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke. To vidimo pet i po godina unazad, koliko SNS nažalost gospodari svim i svačim u Srbiji“, govorio je svojevremeno Milojičić.

Danas je na listi koja nosi naziv „Aleksandar Vučić- Srbija ne sme da stane“ i ne samo što je na listi, već za to što se tu našao krivi Danas i N1.

„Odluka da se nađem na toj listi je bila laka, jer Srbija nema alternativu, a samo Aleksandar Vučić Srbiji nudi političku, ekonomsku i razvojnu sigurnost. Niko ko ima ljudskosti u sebi ne može mirno da posmatra beskrupulozan napad vašeg lista na jednu baku, ženu, suprugu i majku Aleksandra Vučića, kao ni podle i neistinite emisije na N1 o čoveku koji je predsednik ove države, a da ne stane u njegovu zaštitu od laži, jer se tim lažima ne nanosi šteta samo njemu već i Srbiji. Svaki mrzitelj Srbije od Kurtija, Osmani, Juratovića, Pećanina dobija prostor u vašim medijima da kritikuje Srbiju. Na kraju, ne podržavam ja Vučića da bi on imao vlast, već da bismo svi mi imali ozbiljnu državu“, ističe Milojičić za Danas.

Milojičić kao da je zaboravio da je pre samo nekoliko godina sam tvrdio da je predsednik Srbije pogazio brojne institucije i Ustav Srbije.

„Vidimo da je gospodin Aleksandar Vučić pogazio sva ministarstva, pogazio Vladu Republike Srbije, pogazio Ustav i u Srbiji danas postoji samo on. Rekli smo stop Slobodanu Miloševiću 2000. godine i pobedili ga, tako ćemo i Aleksandru Vučiću. Pričamo mu stop već šest godina i zbog toga je više od stotinu funkcionera DS provučeno kroz medijsko blato, šikanirano i ni protiv jednog ne postoji sudska izvršna presuda“, govorio je Kena.

Sada, nakon što se našao na listi SNS, što i nije neočekivano nakon istupa u parlamentu Srbije, kaže za Danas da su bivši režim koji predvode Dragan Đilas i Marinika Tepić dokazali da su upravo opozicija svojoj državi i svom narodu.

„To su dokazali time što su na monstruozan način izvršili političku zloupotrebu majskih tragedija u Beogradu i Mladenovcu, o čemu svedoči naziv njihove predizborne liste. Dakle, Dragan Đilas nije imao hrabrosti da da svoje ime listi kojom upravlja, ali se zato kukavički sakrio iza bola roditelja i članova porodica ubijenih“, navodi Bulatović.

Iako je svojevremeno govorio da je predsednik Srbije izdao Kosovo, sada za Danas kaže „da Aleksandar Vučić svakodnevno bije bitke da sačuva Kosovo i Metohiju u sastavu Republike Srbije“.

„Dok se na sve četiri strane grade putevi, mostovi, škole i bolnice, dok se povećavaju penzije i plate, dok koračamo prema Evropskoj uniji, Dragan Đilas i Marinika Tepić tonu u ogoljenu i patološku mržnju prema Aleksandru Vučiću i njegovoj porodici. Ja stojim na strani pristojne i normalne Srbije, gde se u dnevnopolitičkim obračunima ne vređaju porodice političkih suparnika“, navodi Bulatović.

I poput Radojičića, ali i stotine naprednjaka i on osuđuje napade na predsednikovu porodicu.

„Svedoci smo svakodnevnog linča koji se sprovodi nad porodicom predsednika Vučića i to samo zato što nisu sposobni da ga pobede na izborima. Ne treba zaboraviti ni sraman potez Đilasa i Tepić gde su otvoreno i javno tražili uvođenje sankcija za predsednika Vučića, iskazujući na taj način mržnju i prema svom narodu i prema svojoj državi. Nikako ne mogu da podržavam politiku nasilja i mržnje prema svojoj zemlji i uvek ću se boriti protiv toga, institucionalno, ali i na svaki drugi dostojanstven način“, ističe Buatović.

Na pitanje Danasa kako je preko noći „progledao“ i ima li istine u spekulacijama na društvenim mrežama da je on ucenjen, Bulatović odgovara da njega niko ne može ni na šta da primora.

„Što se tiče toga da sam na bilo koji način primoran da podržim Aleksandra Vučića, nedvosmisleno naglašavam da to činim svojom voljom i da je poznato da nikada niko u politici nije mogao ni na šta da me primora. Mada jesu pokušavali, između ostalih i Dragan Đilas, koji se pokazao kao najveći politički licemer i manipulant. Dakle, oštro odbacujem insinuacije da sam na bilo šta primoran“, ističe Bulatović.

Macura

Na listi SNS i to na visokom 22 mestu je i nekadašnja poslanica pokreta Dosta je bilo i članica udruženja „Mame su zakon“ Tatjana Macura.

Na naše pitanje kako je prešla put od kritičara do visoko pozicioniranog kandidata na naprednjačkoj listi, nije želela da odgovori. Ali je na svojoj fejsbuk stranici objasnila da odluka da se nađe na listi SNS nije bila nimalo laka i jednostavna.

„Ne sumnjam da je mnoge moja odluka da se nađem kao nezavisna kandidatkinja na listi „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“ iznenadila, posebno jer već nekoliko godina nisam formalno politički aktivna. Sa druge strane, one koji znaju za moj stav (a bome i iskustvo) da bivša vlast sabotira sve nove ljude i nema kapacitet da okupi oko sebe dovoljno veliku podršku da bi izazvala političku promenu koju neki očekuju, moja odluka da ne gubim vreme i energiju sigurno neće iznenaditi“, napisala je Macura.

Objasnila je da u globalnim previranjima kojima svedočimo i napetoj unutrašnjoj atmosferi da je za nju veoma važno to da Srbija čini sve što je u njenoj moći da ostane mirna i stabilna, ali i odlučna u tome da nastavi zvaničan put ka Evropskoj uniji, jer to jeste najbolji put koji doprinosi razvoju naše države.

„Razgovori koji su prethodili mojoj odluci uverili su me u to da će Srbija nastaviti zacrtan put, a da će se pitanja koja su po mom mišljenju važna postaviti visoko na agendi buduće skupštinske većine i Vlade Republike Srbije, a ja sam ih, nadam se racionalno, podelila u tri kategorije. Ne znam koliko je važno, ali neka ostane trag – pitanje ulaska u bilo koju stranku nije bila tema i jedino o čemu smo u tih nekoliko fokusiranih susreta razgovarali jesu neke nove ideje i rešenja sa kojima mislim da Srbija može da se dodatno razvija i napreduje (naravno, u odnosu na teme kojima se inače bavim), navela je bivša poslanica DJB.

Ocenila je da Srbija zaslužuje da se politička kultura promeni, a jaz između neistomišljenika smanji ili makar umiri i ne postane ekstremniji nego što jeste.

„Promena političke kulture polazi od pojedinca i, ma koliko to bilo teško da se prihvati, negovanje kulture dijaloga sa neistomišljenicima jeste dvosmerna ulica. Osećam obavezu da učinim sve što je u mojoj moći da se politička kultura menja“, kazala je Macura.

Da podsetimo politička kultura nije Macuri bila nimalo u fokusu dok je iz parlamenta i sa društvenih mreža kritikovala Vučića i naprednjake. Za predsednika Srbije pisala je tako da je „šonja“, a za izbore 2017. godine govorila je da su oni „referendum o Vučiću“.

„Srbija nije samo siromašna. Ovaj režim nas brže, bolje i jače vodi u čistu bedu – pisala je Macura, pozivajući „Glasaj protiv AV“.

Osim Vučića lepe reči nije imala ni za ostale naprednjake. Sada će sa tim istim ljudima koje je kritkovala, nakon decembarskih izbora, sedeti u istim klupama. Možda će baš sedeti do Marijana Rističevića, koga je 2016. godine opsovala i pljunula, kako su tvrdili naprednjaci, a kamere ovlaš zabeležile taj incident.

Tekst u celosti preuzet sa sajta lista Danas.

Author