Bertolini EU i Sotirovski

Korupcija je fundamentalno ljudsko pravo, rekao je u kameru Nikolo Bertolini, zadužen za fondove u delegaciji EU u Srbiji. Da je bio lapsus, Bertolini ispred delegacije Eu u Srbiji zadužen za fondove koji finansiraju “poreski obveznici svih članica EU”, ili bi se ispravio ili bi pojasnio malo bolje svoju izjavu, ali pre svega ne bi sve to tako rekao u takvom rečeničnom sklopu i ostao pri tome.

Korupcija je po mišljenju svih struka “nešto” što razara tkivo svakog društva, ali očigledno ovakav standard sve “velike sile” imaju za sve “kolonije” sa autokratskim režimima, jer da se ne lažemo, to i jeste standard kod nas, a za njih i jesmo kolonija po načinu kako se ophode prema nama.

Da li Eu i u svojim zemljama punopravnim članicama isti standard “koruptivnih fundamentalnih ljudskih prava” sprovode, sumnjam. Da li iste korupcije ima kod njih? Očigledno ima, jer jedino tako možemo da objasnimo ovakve izjave, ali nisu postale “zlatni standard” i ne govore jasno i ja sa autoritetom i samopouzadnjem u kameru.

Posle mutavljenja Ambasadora Žofrija na zaključavanje novinara van sale za Press, imamo glavnog za fondove koji na novinarska pitanja ovako odgovara. Ne znam šta nam više nije jasno.

EU u Srbiji
Korupcija je normalna za zvaničnike koji dele sredstva EU u Srbiji

Oni će da podrže bilo kog vođu koji će da im isporuči šta se od njega traži, nije ni čudo što je Milošević bio faktor stabilnosti a Vučić “golden boy”. Ako ikada hoćemo da krenemo u bolje sutra, moramo prvo između sebe da vidimo šta treba da radimo i kako. Ako nam se šalju trećerazredni administratori da nam vrte mozak u krug šta treba da ispunimo za velike sile prvo, plašim se da kao društvo nećemo nikad nijedan problem da rešimo.

Ali dobro, uskoro neće biti problema, jer sve je skoro pa raspadnuto do krajnjih granica pa neće moći da se kaže da bilo šta pravi problem, jer ništa neće više da postoji.

Na događaju gde su mediji kao i obično po diktatu gradske vlasti pratili sve kao lična PR služba “SNS uspeha”, po rečima ljudi iz kabineta, kada su formalno dali izjave, rečeno im je da “EU traži od vas da napustite objekat” jer su svoj posao završili, kao sluge su bili isterani napolje, niko nije te ljude ponudio ni kafom, ni vodom ni sokom, kamoli nekom hranom… Opšta sramota…

Sve je to posmatrala Gradonačenica Dragana Sotirovski, bivša šefica dopisništva RTS-a iz Niša i nagrađivana novinarka NUNS-a.

Author

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.