Koja je cena vakcina protiv Covid19 kao i koliko zarađuju kompanije koje ih proizvode, česta su pitanja i razlozi za sumnju u našem društvu.

Podaci koji su javno dostupni, neki sa relevantnih medija kao što su BBC, neke iz raznih online izdanja časopisa za medicinu, kao i relevantnih medija kao što su New York times, daju lako slične podatke. Podaci se razlikuju od tržišta do tržišta, jer se razlikuju i količine koje su poručene, samim tim i cena.

BBC navodi da je AstraZeneca koji je razvio Oxford košta 3 (GB) Funte ili 4 Eura, dok je cena ostalih vakcina veća a podaci jako slični sa ostalim koji se mogu naći jako jednostavnom pretragom.

Cene po podacima BBC-ja, koji su uslovi čuvanja, kao i efikasnost pogledajte na slici ispod.

Sa druge strane sajt “Statista“, koji je američka platforma sa globalnim podacima daje jako slične podatke o cenama vakcina na tržištu.

I dalje ostaje nejasno zbog čega je javni diskurs u domenu komentara “koliko koštaju te vakcine” i “koliko je ko zaradio na njima” jer je očigledno da je od nekih vakcina paklica cigareta skuplja.

Moguće je da je opet zavera svih u celom svetu, da svi laži samo i jedino da bi Srbe potrovali, jer znamo da smo najbitniji i da se svi svako jutro bude i uveče ležu sa mislima šta Radojka stavlja u sarmu.

Evo podataka koje i Unicef i Washington post ima, koji (očigledno) služe za uništenje srpskog naroda:

Ne vidim da se bune građani u organizovanoj kampanji koliko zarađuju duvanske kompanije i koliko su ispitani njihovi proizvodi, obzirom da smo lideri u EU po procentu pušača u opštoj populaciji kao i kod omladine.

Mada, industrija koja proizvodi kovčege i ostalu pogrebnu opremu takođe beleži rast u prodaji i profitu, pa bilo bi bolje da se na pametniji način borimo da njima posao propadne ili se smanji, zar ne?

I svi podaci, linkovi, statistike i činjenice, nisu jače od statusa na tviteru i viber grupi…

Author

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.