Zoran Đinđić

Dvadeseta godišnjica od ubistva prvog demokratski izabranog premijera Srbije dr Zorana Đinđića, obeležava se nizom događaja na više lokacija u Srbiji i Beogradu, uključujući i mesto gde je ubijen, na ulazu u Vlade Srbije.

Godišnjica od ubistva Zorana Đinđića će u Nišu biti obeležena, po najavama, šetnjom od Trga kralja Milana u 11:30, odakle će krenuti šetnja do Saborne crkve u Nišu.

Demokratska stranka, na čelu s Zoranom Lutovcem, organizuje tradicionalnu „Šetnju za Zorana“ koja počinje skupom kod Vukovog spomenika u 10 časova i 30 minuta. Odatle će se građani uputiti do Novog groblja gde će položiti venac na grob Zorana Đinđića u Aleji zaslužnih građana.

Takođe, simpatizeri DS-a, kao i ministarka iz Đinđićeve Vlade Gordana Matković i tada ambasador u Sjedinjenim Američkim Država Ivan Vujačić venac će položiti u dvorištu Vlade Srbije.

Za očekivati je da venac polože i predstavnici državnog vrha Srbije, kako je to slučaj bio i ranijih godina.

Pre dve godine venac je položio i tadašnji premijer susedne Crne Gore Zdravko Krivokapić, koji je tada bio u zvaničnoj poseti Beogradu.

I Zrenjanin će odasti poštu ubijenom premijeru. Na Trgu Zorana Đinđića će, kako je najavljeno, pored Zrenjaninaca, građani Subotice, Kikinde, Vrbasa, Stare Pazove, Novog Sada, Beograda, Šapca, Valjeva, Kragujevca, Vršca, Pančeva, Požege, uzeti učešće u skupu koji počinje u 11 časova, a sve u organizaciji pokreta „Novi optimizam“ Branislava Grubačkog Gute, koji je i bio poslanik u vreme biranja prelazne Vlade čiji je Đinđić bio prvobitno premijer.

“Pre 20 godina je streljan prvi demokratski premijer Srbije dr Zoran Đinđić. Ta činjenica je do te mere tragična da danas svako ko iole promišlja stvarnost ne može da shvati domete tragedije tog čina”, rekao je Grubački za Danas.

Izvor teksta: dnevni list Danas i Niška inicijativa.

Author