Lončar i Branbić izviždani u Novom Pazaru. Foto N1 printscreen

Izvor: N1 Srbija

___________

Premijerka Srbije Ana Brnabić je, s ministrom Zlatiborom Lončarom, posetila Novi Pazar, koji je žarište koronavirusa, gde ih je dočekala grupa građana povicima i zvižducima. Premijerka je ocenila da situacija u tom gradu nije drugačija nego u ostalim mestima gde je došlo do razbuktavanja tog virusa, a da je razlika u tome, kako kaže, što se u tim žarištima to ne politizuje. Tvrdi da u Pazaru “stvari funkcionišu, da ima lekova”, i navodi da se šire lažne vesti o respiratorima.

Premijerku i ministra je dočekala grupa građana uz povike (“Lopovi”, “UA”) i zvižduke, a Brnabićka je navela da su to politički aktivisti koji, kako kaže, treba da se bave politikom, a ne da “koriste zdravstvo i tešku epidemiološku situaciju za politiku”.

Razgovarali smo o Tutinu danas, prenela je premijerka i navela da ako bude potrebe, da će s ministrom Lončarom obići i Tutin ovih dana. “Oni sutra imaju Krizni štab, pa ćemo da vidimo šta dodatno možemo da uradimo. Dodaćemo još dva, tri sanitetska vozila, za teže bolesnike koji će se prebacivati u Pazar. Situacija je, verujete, prilično slična kao i u nekim drugim žarištima širom Srbije. Ni po čemu različita osim po stepenu politizacije, koji je onda ovde doveo razne aktere da odavde izveštavaju svaki dan i da potpiruju dalje situaciju. Ja sam videla na nekim opskurnim portalima da u Tutinu umiru cele porodice. Radi se o jednoj porodici, meni se ipak čini da je velika razlika da su umrli članovi jedne porodice – što je strašno – i da umiru cele porodice. Kontekst je senzacionalizam i širenje lažnih vesti. I nije prvi put, a ono što mene čudi je to što je to od nedelje, od kada su završeni izbori, mnogo učestalije nego što je bilo tokom marta i aprila”.

Brnabić je rekla da će se boriti i da će biti na terenu. “Bićemo ovde da pokažemo da respiratori rade i da su priključeni”.

Brnabić se osvrnula na vesti o mrtvima. “Vi kažete da je bilo ukupno 30 sahrana. Da je bilo 30, nemoguće da su svi umrli od korone, a nemoguće da se svi voze kamionima, kako kažu. Čuli smo juče od Sergeja Trifunovića da je 60 zdravstvenih radnika u Pazaru preminulo od korone, da ima 25 limenih kovčega, da ne rade respiratori – sve su to pokazatelji koliko je ovo plodno tle za lažne vesti”, rekla je Brnabić.

Ne treba zdravstvenim radnicima da odmažete, poručila je – “da širimo paniku i da pričamo kako stvari jesu, a kad dođemo ovde, da nisu – kao što je sa respiratorima”. Podsetimo, Marko Oljač iz Arka fondacije izjavio je da od svih respiratora koje je ranije lično Vučić doneo, rade samo tri. Premijerka nije govorila ništa konkretno o broju respiratora koji su u funkciji.

Ona je navela da je tokom marta i aprila zaposleno u Novom Pazaru 130 zdravstvenih radnika. I zaposlićemo još, kako bi se ljudi odmarali, zamenili, jer očigledno da ovo nije borba za kratke staze, istakla je.

Čitajte opširnije na:

http://rs.n1info.com/Vesti/a614980/Brnabic-i-Loncar-u-Novom-Pazaru-docekani-zvizducima.html

 

Author