Po podacima do kojih je došla Niška Inicijativa, a koji su bili poznati ne baš svim pojedincima iz “Dosta je bilo” pokreta, u toku 2016. godine odbornička grupa Dosta je bilo-Saša Radulović u opštini Medijana je glasala za usvajanje budžeta opštine Medijana na predlog SNS vladajuće većine. Na sastanku samog pokreta članstvo je saznalo o ovim činjenicama uz šturo objašnjenje. Razloge za ovakvo glasanje su članovi pokreta saznali tek kasnije.

Škoda superb foto printscreen
Škoda Superb za opštinu uz podršku opozicije – foto printscreen

Razlog za glasanje za usvajanje budžeta na predlog SNS vladajuće većine u opštini Medijana je bio projekat “Može to i drugačije” koji je po planu iz budžeta trebalo da košta 555.000 dinara. Opoziciona odbornička grupa je glasala za budžet SNS vladajuće koalicije iako je iz tog budžeta kupljena Škoda Superb za oko 2.5 milona dinara, koja je bila predmet pisanja medija. Ispred samog projekta stajao je pokret “Dosta je bilo” iako je članstvo saznalo o svemu tome posle izglasavanja i usvajanja budžeta opštine. Ovo je jedini primer u Nišu da je ovakvo vozilo kupljeno uz odobravanje opozicije.

DJB Isplata honorara
DJB Isplata honorara za glasanje budžeta

Po podacima iz dokumentacije, Marija Sovrlić (bivša žena Dejana Sovrlića, tadašnjeg šefa odborničke grupe u opštini Medijana) je koštala građane opštine Medijana preko 170.000 dinara, na štampu je potrošeno preko 110.000 dinara dok je za računarsku opremu potrošeno preko 70.000 dinara.

“Ono što je bilo čudno je da opozicija glasa za predlog budžeta” bio je komentar Dragiše Mirića kao i cele odborničke grupe u skupštini grada Niša, koja je mahom tada bila protiv svih odluka. Po izjavi Dragiše Mirića koji je tada bio član odborničke grupe u opštini Medijana, on je jedini glasao drugačije od ostalih i na sastancima je kritikovao ovu odluku. Od tog trenutka je došlo do početka raspada ovog pokreta koji nije funkcionisao kako treba, već su sve odluke donošene uz “AMIN” centrale.

Miloš Mihajlović FOTO DJB Facebook printscreen
Miloš Mihajlović FOTO DJB Facebook printscreen

Na sastancima “gradskog odbora”ovog pokreta koji nije nikad formiran kao stranka, Miloš Mihajlović koji je sada odgovorno lice u grupi građana na izborima zakazanim za 21. jun, objašnjavao je sa stanovišta Ekonomiste da je “budžet realan i dobar”. U tom trenutku niko nije znao da se planira kupovina liksuzne Škode Superb, niti da je pokret “Dosta je bilo” aplicirao za projekat od preko pola miliona dinara.

Dejan Sovrlić/foto printscreen
Dejan Sovrlić/foto printscreen

Posle kraćeg vremena do odbornika i članova je stiglo puno informacija koje su govorile da je pokret Dosta je bilo aplicirao za projekat od 555.000 dinara koji je sagledan kroz sam budžet. Kasnije je objašnjavano da nije ceo iznos potrošen, ali do pisanja ovog teksta nikod od pomenutih aktera nije odgovorio ni na jedno pitanje vezano za ovaj slučaj.

 

Na projektu su bili angažovani Dejan Sovrlić (kao šef odborničke grupe “Dosta je bilo”) i njegova žena/bivša žena Marija Sovrlić.

Inače na slici sa video predstavljanja 2016. godine, dat je i podatak da je Dejan Sovrlić Sudski medijator, dok je na listi odbornika navedeno da je maturant gimnazije. Po informacijama do kojih smo došli od pravnika, za  poziciju sudskog medijatora je potrebno da se ima završen Pravni fakultet. Na listi za opštinu Medijana se navodi da je Inžinjer zaštite životne sredine.

Pitanja smo postavili Dejanu Sovrliću koja su se ticala ove teme i nije odgovoreno na njih do objave ovog teksta.

“U političkom svetu se po pitanju glasanja za budžet smatra da je to krunski akt vladavine jedne “politike” i skoro nikad opozicija ne glasa za predlog Budžeta. Daju se amandmani, ali se jednostavno ne podržava” govorili su u to vreme stariji i iskusniji političari kada su se vršile konsultacije povodom ovog pitanja.

Do svih dokumenata smo isključivo došli preko zahteva za pristup informacijama od javnog značaja, jer je u vreme samog projekta i afere bilo nemoguće dobiti dokumenta i informacije.

 

Author