Povodom snimka koji je dobila redakcija Niške Incijative na kome se vidi postupanje Policije u civilu nad građaninom, oglasio se i Dragan Đorđević ispred Odbora za ljudska prava u Nišu.

Dragan Đorđević, Odbor za ljudska prava Niš
Dragan Đorđević, Odbor za ljudska prava Niš. Foto: Odbor za ljudska prava Niš

“Po onome šta se vidi na snimku, građanin koga žele da privedu i prema kome primenjuju fizičku silu, stalno pita zašto ga privode i vezuju/obuzdavaju i ko su oni, zbog čega ne pokazuju legitimacije. Ne možemo da znamo šta se desilo pre početka snimka. Indikativno je takođe to što je na kraju saslušan u svojstvu građanina a ne optuženog za bilo koji prekršaj. Ukoliko policijski službenici žele da privedu na razgovor ili zbog prekršaja bilo kog građanina, dužni su da se legitimišu, objasne zbog čega ga privode ili za šta se tereti.”

Tako bar kaže Zakon o Policiji, pojašnjava Đorđević

 

 

Đorđević ističe da građanin u ovom slučaju treba da se obrati Sektoru za unutrašnju kontrolu MUP-a, koji bi trebao da ispita sve detalje događaja.

Podsećamo sve građane da su protesti organizovani svakog dana od 19h, dok su iz Srpske napredne stranke najavili da će večeras posebno da se čuvaju prostorije SNS u Vojvode Mišića.

Apelujemo na građane da povedu računa o svojoj i bezbednosti svih drugih i da naravno snimaju sve događaje, da se vinovnici ne bi kasnije provukli kroz pravni sistem bez dokaza.

Evo kako su neki demonstranti prošli u Beogradu:

Author