Da li se vredna arhiva fotografija modernog Niša “skladišti” na deponiji!?

“Narodne novine” su niški dnevni list koji datira još od 1944 godine i već skoro 80 godina beleži rečju i slikom događaje u gradu i okolini.

Danas je većinski vlasnik ovih dnevnih novina gospodin Vitko Radomirović koji je vlasnik i jedne od najgledanijih niskih televizija koja je već dve godine potpuno zatvorena za sve koji su skloni kritici vlasti. Usled tesnih veza sa aktuelnom vlašću uz godine u godinu iz niškog budžeta dobija značajna sredstva za sufinansiranje medija za projekte od “javnog interesa”!

Pre nekoliko dana, na društvenim mrežama se pojavila objava koja deluje skoro neverovatno i uznemirujuće da je, “izgleda zbog navodnog iznajmljivanja prostorija u zgradi Narodnih novina u ul Generala Bože Jankovića”, arhiva čuvanih fotografija i filmova izneta i izbačena u otpad!?

Šokirani mogućnošću da je ova vredna arhiva i kolekcija koja dokumentuje istoriju modernog Niša izgubljena samovoljom jednog čoveka kome je interes zarada, pokušali smo da saznamo da li se neko iz Narodnih novina obratio Istorijskom arhivu Niša obzirom da su kao stvaraoci arhivske građe obavezni da to učine.

Saznali smo da o tome ne postoje podaci iako Istorijski arhiv ima zbirku fotografija otvorenog tipa koja se stalno dopunjuje.

Takođe smo saznali da je direktorka Istorijskog arhiva gospođa Snežana Radović naložila da se ispitaju okolnosti u vezi sa ovim navodima. Niška inicijativa će pratiti razvoj događaja i epilog u vezi sa ovom situacijom koja na najbolji način ilustruje odnos vlasti i njenih medija prema stvarnom javnom interesu za sve gradjane Niša!