Tri godine borbe Niške inicijtive za bolju medijsku sliku u gradu Nišu prvenstveno, počele su tekstom o IPA projektu opštine Niška Banja, koji su rezultirali hapšenjem četiri osobe godinu dana kasnije.

Za tri godine borbe Niške inicijative ideja je bila da se koriguje klijentelističko ponašanje ne samo režimskih medija, već i onih koji sebe nazivaju nezavisnim, a koji poput i onih koji su režimski, imaju svoje stalne teme, sagovornike, miljenike i one koji to nisu, prateći jedan te isti modus operandi koji je ustvari napravio medijsko društveni status-quo u kome smo danas.

Džip
Tri godine borbe Niške inicijative: Niška Banja vraća novac IPA fondu. foto: Niška inicijativa

Primetili smo da samo realnije izveštavanje i otvaranje novih tema u Nišu skoro pa da ne postoji. Bilo je vreme da se malo to promeni.

Grupica entuzijasta koja je oformila sajt, istraživala i pokušavala da pokrene teme, više puta je pre otvaranja sajta slala istraživanja “nezavisnim medijima” koji su sve to prerađivali u svoje istraživačke projekte nakon par nedelja iste objavljivala. Posle nekoliko takvih primera, kao i potpunog odsutstva pokretanja novih tema, rešeno je da se krene sa projektom sajta.

Na samoj konferenciji za novinare koja je bila najava otvaranja sajta i istraživačke priče o velikim nepravilnostima u Niškoj Banji, bilo je prisutno samo par medija, dok nijedan lokalni medij nije preneo naše istraživanje sa kojim smo otvorili sajt. Ne samo to, već je je tadašnji urednik jednog cenjenog i lokalnog medija, uspeo da nas kontaktira i pojasni kako ništa ne vidi problematično sa samim IPA projektom u Niškoj Banji, kao i da ne može da prenese naše stavove. Kasnije kada je Kriminalistička policija preuzela slučaj, kao i kada je uhapsila više osoba, isti mediji su bez problema preuzeli priču kao svoju i izveštavali javnost. N1 i NovaS su jedini mediji koji su tu priču pratili od početka. Hvala im na tome.

U protekle tri godine rada istraživali smo bitne teme u lokalnoj samoupravi, ali i iz regiona kada su bitne.

Neke od njih su korupcija u lokalnoj samoupravi, rad/nerad organa lokalne samouprave, javni prevoz, Parking servis, rad opština, rad uprava i sekretarijata, Komunalna policija, komunalne teme vezano za ekologiju, javnu čistoću, obrađivali nepravilnosti u ustanovama kulture, obrazovanja, medija, javnog domena u svakom smislu.

Prenosili smo uživo razne proteste na našoj Facebook strani, pozivani smo na informativne razgovore u policiju, pisane su nam prekršajne i krivične prijave, dobijali smo pretnje od neonacista i raznih desničara i nasilnika, doživljavali razno nasilje. Dobijali smo i tužbe od stane SNS funkcionera za povredu ugleda i časti, dobijali razne “diskutabilne” komentare od strane gradskih većnika i drugih funkcionera.

Zahvalni smo našem timu advokata koji su stručni i hrabri, sjajni kao ljudi, jer pored njih se niko od nas ni u sekundi ne plaši ničeg.

Ono što svi uključeni u rad Niške inicijative kao medija smatraju kao najbitniju stvar, jeste činjenica da smo postali referentan sagovornik Nišlijama, i da Nišlije imaju poverenje u naše izveštavanje, koje je više nego očigledno na strani običnog građanina u odnosu na represiju koruptivnog političko državnog sistema u kome živimo. Nekim kolegama novinarima smo sagovornici i saradnici, nekima nismo i najverovatnije nikada nećemo biti. Neki su i nama uvek dobri i dragi sagovorici, neki naravno nisu.

Sredstva nikad nismo dobili ni od jednog fondera, iako stalno pokušavamo, dok je u medijsko-NVO sektor u 2020. godini, samo u Niš ušlo oko dva miliona Eura. Redakcija smatra da su svi ti sistemi identično zatvoreni kao i SNS sistem finansiranja medija i GONGO organizacija kao i da je to jedan od razloga pomenutog Status-quo.

Bez para, sa vrlo malo sistemske podrške, sa malo entuzijazma nekolicine ljudi, ulazimo u četvrtu godinu rada.

Hvala svima.

Gledamo vas sve (kog treba).