Duvan je uobičajen naziv nekoliko biljaka iz roda Nikotiana i opšti je termin za svaki proizvod napravljen od lišća duvana, kao što su cigarete. Duvanski proizvodi izazivaju zavisnost i mogu biti izazovni da prestanu da se koriste zbog sadržaja nikotina u duvanu.

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, duvan godišnje ubije više od 8 miliona ljudi, uključujući i pušače i nepušače koji doživljavaju polovni dim. Duvan je vodeći uzrok preventivne smrti u Sjedinjenim Državama.

Upotreba duvana povećava verovatnoću razvoja raka pluća, oralnog raka, srčanih bolesti i krvnih ugrušaka. Upotreba duvana takođe povećava rizik od srčanog i moždanog udara i dovodi do kvarenja zuba i desni i naborane kože.

nažalost, Srbija je na 4. mestu po broju korisnika duvana, evo zvanične statistike:

Na rasprostranjenost duvana utiče nekoliko faktora. Prosperitet je prvi od ovih. Bogatije zemlje imaju tendenciju da više puše. Određene religije, kao što su hrišćanstvo i judaizam, su protiv duvana. Pored toga, u nekim kulturama širom sveta pušenje je deo društvene kulture i gotovo se očekuje za muškarce.

U mnogim zemljama južne i jugoistočne Azije stopa pušenja je veoma visoka za muškarce i veoma niska za žene. U Indoneziji, na primer, stopa pušenja muškaraca je 76,20 odsto, a stopa pušenja kod žena 3,60 odsto.

Ukupno gledano, najveća stopa pušenja pronađena je u jugoistočnoj Aziji i balkanskom regionu Evrope. Zapadnoevropske zemlje i Amerika imaju tendenciju da imaju nižu stopu pušenja.

Generalno gledano, stopa pušenja smanjila se širom sveta zbog povećanog obrazovanja o uticaju duvanskih i duvanskih kampanja.

Velika Britanija je 2000. godine započela kampanju o zdravstvenim aspektima pušenja i sa 38% smanjila procenat korišćenja duvanskih proizvoda na 19,15%.

Kiribati ima najveću stopu pušenja na svetu od 52,40 odsto. Kao i u mnogim drugim zemljama, pušenje je kod žena niže nego među muškarcima. Više od 200 ljudi umre u Kiribatiju svake godine od uzroka vezanih za duvan.

Od prvih pet zemalja, tri su na Pacifičkim ostrvima, a dve u balkanskom regionu Evrope, posle prethodno pomenutog trenda.

Minimalna starost pušenja je 21 godina u Sjedinjenim Državama. Starosna granica za pušenje povećana je sa 18 na 21 u decembru 2019. Stopa pušenja varira po državi, sa najvećom rasprostranjenošću pušača u Zapadnoj Virdžiniji i najnižom u Juti.

Izvor: https://worldpopulationreview.com/country-rankings/smoking-rates-by-country

Author

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.