Simfonijski orkestar u Nišu je odbio da dostavi ugovore sa dirigentom iz Bugarske koje smo tražili po zakonu za pristup informacijama od javnog značaja. Radi se o ugovorima o “nekom stručnom angažovanju”. Ime dirigenta je Svilen Simeonov.

U zahtevu smo tražili da nam se dostave ugovori iz prethodnih godina koje je ova ustanova potpisala sa dirigentom iz Bugarske.

Odbili su dostavu pod izgovorom da treba da tražimo saglasnost “druge strane” zbog poverljivih podataka ličnosti. Iako je praksa da se sva dokumenta dostavljaju sa zatamnjenim podacima koji su lični, dok se svi podaci o finansijama i ugovornim obavezama vide, rukovodstvo simfonijskog orkestra je tumačilo ovaj član kako ovog puta njima odgovara.


Odgovor ustanove bez potpisa i imena lica koje je odgovorilo

Iako je odgovorno lice za poslovanje simfonijskog orekstra njihov sadašnji direktor Svetozar Vezenković, nije se javljao na telefon. Odgovor kojim se odbija zahtev namerno je dostavljen u roku od 15 dana, koliki je i zakonski rok. Zakonski rok za davanje odgovora je 15 dana, dok se u praksi isti rok koristi za odbijanje, mahom iz razloga odugovlačenja.

Vezenković, direktor Simfonijskog orkestra u Nišu

Povodom ovog zahteva za pristup informacijama koji je odbijen, upućena je žalba Povereniku i čekamo ubrzo odgovor. Napomenuli smo da se radi o tekstu koji se bavi interesom javnosti, kao i da se radi o javnoj ustanovi, te da je poslovanje iste uvek javno i nikad tajno.

Zorica Miladinović, novinarka i bivša članica LAF-a

Povodom odbijanja dostave podataka kao i obrazloženja, konsultovali smo se sa Zoricom Miladinović, novinarkom i bivšom članicom LAF-a, koja je pojasnila detalje iz njenog ugla i dugogodišnjeg novinarskog iskustva:

“Javni organ vlasti, u ovom slučaju Simfonijski orkestar ni u kom slučaju ne sme i ne može da krije ugovore sa bilo kim za bilo koji deo poslovanja. Ukoliko ima podataka o ličnosti koje ne treba da se vide, praksa je da se zatamne. Ovo je tipičan primer odbijanja dostave podataka jer se nešto ili krije ili ne žele da javnost vidi detalje poslovanja. Onda ispada da bilo koji ugovor koji neka ustanova ili organ potpiše se trećim licem ostaje tajan, jer ima neki podatak o ličnosti za koji treba da se pita ta navodna druga strana, Obavezno podnesite žalnu Povereniku…” bila je izričita Miladinović u odgovoru koji nam je dala.

Prvom prilikom ćemo uživo da pitamo direktora Vezenkovića o detaljima i zbog čega nema njegovog potpisa na odluci o odbijanju.

Pitaćemo njega uživo, kao i ostale funkcionere koji imaju isti manir da kada kriju nešto, ne dostavljaju podatke i da se ne javljaju na telefon.

I naravno: Hvala im što postoje!

 

 

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.