Protecta

“Reci NE ekstremizmu” obuka za organizacije civilnog društva održana od strane organizacije Protecta u Nišu.

Svedoci smo svakodnevne radikalizacije društva, gde često nismo ni svesni opasnosti koje ta
radikalizacija donosi. Organizacije civilnog društva imaju obavezu da budu nosioci inicijativa i aktivnosti vezanih za prevenciju i suzbijanje nasilnog ekstremizma, i predlaganje zakonodavnih i sistemskih rešenja. Baš iz tih razloga je PROTECTA organizovala dvodnevni trening za predstavnike organizacija civilnog društva, učeničkih parlamenata i neformalnih grupa iz Niša sa ciljem edukacije za prepoznavanje raznih oblika radikalizacije društva i pojedinaca, kao i mehanizama za prevenciju i suzbijanje nasilnog ekstremizma, i kreiranje uslova za saradnju i zajedničku agendu organizacija, institucija i drugih zainteresovanih strana u gradu na ovu temu.

Dvadesetak predstavnika organizacija iz Niša, uglavnom mladih, je u okviru treninga steklo:
– osnovna znanja o ekstremizmu, nasilnom ekstremizmu, vrstama radikalizacije društva i radikalnog i ekstremnog ponašanja,
– informacije o zakonodavnim okvirima u Srbiji, regionu i EU vezano za prevenciju i suzbijanje nasilnog ekstremizma,
– osnovna znanja o ranim znacima radikalizacije i kako reagovati na znake radikalizacije.

Drugog dana treninga su učesnici zajedno osmisli pet ideja za konkretne akcije u zajednici vezano za
prevenciju nasilnog ekstremizma, a plan je da se jedna od ovih osmišljenih akcija sprovede u delo u
narednom periodu.

Trening je deo projekta “Niška Građanska REakcija” koji PROTECTA sprovodi uz podršku regionalnog projekta SMART Balkan – Civilno društvo za povezan Zapadni Balkan kojeg implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD), Center for Research and Policy Making (CRPM) i Institute for Democracy and Mediation (IDM) a finansijski podržava Ministarstvo spoljnih poslova Kraljevine Norveške.