pušenje

Pušenje treba da bude ne samo svuda dozvoljeno, već i obavezno. Kakve su to gluposti da se zabrani i time ugrozi prava većine? Ujedno, šta ima od toga da štitimo decu od dima, kad treba da se čeliče, jer ionako svi govore da su deca “svilena”. Ne smeta vam zagađenje napolju, a vi bi da branite nekom da puši, kako on to nekom može da smeta, jer ako smeta, neka izađe napolje ili ostane u svoja četiri zida.

Pušenje se praktikuje u svim delovima lokalne i državne uprave, zbog čega ne bi napravili da mogu i nastavnici i profesori u školama da puše na času, jer je ionako stresan posao u prosveti. Zamisli da treba da neko čeka 45 minuta da zapali cigaretu, a još ima i učenika koji puše, a znamo da je škola stresna za sve učesnike ionako. Ovako bi se smanjila tenzija, svi bi bili deo istog stada. Ona manjna koja ne puše bi morala da se asimilira ili očvrsne, kako i dolikuje pravim Srbima.

Naročito je bitno da od malih nogu deca u obdaništima se navikavaju na dim, i ujedno da ne matretiramo vaspitačice i čistačice da čekaju pauzu ili da žure sa cigaretom. Lepo tu sa decom treba da puše, da se deca asimiliraju na vreme. Tako bre treba!

Na fakultetima bi jedan od uslova izlaska na ispit bilo da se zapali cigareta i da se izgleda “COOL” sa njom. U bolnicama i zdravstvenim ustanovama bi bilo jako lepo da svi mogu da puše, i u čekaonici dok su pod tenzijom oko čekanja uvek dugog reda na pregled, a i da mogu doktori i sestre da puše, jer opet, stresno je i njima radno okruženje.

Pušenje nije eufemizam za druge stvari
Pušenje nije eufemizam za druge stvari

U javnom prevozu ionako vozači puše, naročito u međugradsom saobraćaju, a obavezno bi bilo da i taksisti puše, jer kakav si to vozač bez cigare u kolima.

Poslastičarnice, restorani i kafići su već sređeni, to ne mora da diramo. Ne diraj ništa, kad je sve u redu.

Ujedno, pušenje povećava BDP naše zemlje, jer se prihoduje od akciza i PDV-a, dok se više prodaju praškovi za pranje garderobe jer se brže usmrdi, ujedno se više kupuju i ostali proizvodi za kašalj i iskašljavanje, samim tim podstiče farmaceutstka industrija koja je glavni izvor finansiranja većine lekara i njhovih aktivnosti i rekreacije po kongresima. Te gluposti što pričaju da pušači više oboljevaju od kancera i sl, ujedno nisu dokazane, jer nama niko ništa nikad nije dokazao, jer mi sve znamo, od znanje od babu što onomad nasledismo.

Prodaje se više i alkohol pa se i preko njega akcize i PDV inkasira. Ako ljudi umiru ranije od pušenja i alkohola, to je bolje za državu, jer manje vremena plaćaju penzije istima koji umiru usled bolesti povezanim sa pušenjem i alkoholom.

E sad, ta priča koliko nas košta jedan oboleo od kancera, nije ni bitno iz nekoliko razloga. Prvi i najbitniji je da nam se zdravstveni sistem manje više već raspao, pa na njega ništa bitno ne može da utiče, a ujedno retko ko po statistici živi duže od 5 godina kad oboli od raka pluća.

Ne samo dozvoliti pušenje svuda i uvek, napraviti da bude obavezno!!! Nemoj da budemo slabići, Srbi su jak narod!

Author

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.