Predškolska ustanova Pčelica je u toku 2020. godine na nepoznat način nabavila luksuznu Škodu Octaviju za potrebe prevoza direktorke Svetlane Mitić.

Model koji se sada koristi za prevoz direktorke je Škoda Oktavija 2.0 TDI, koja po informacijama koje smo našli košta preko dva miliona dinara. Vozilo je opremljeno i većim alu felnama koje su uključene u paketima bolje opreme ovog vozila.

Tražili smo od Pčelice da nam dostave dokumentaciju o javnoj nabavci, kao i link na kome se vidi gde i kada je nabavljena ova Škoda.

Po uvidu u portal Javnih nabavki, ne postoji nijedno ovakvo vozilo koje je Pčelica nabavila ni u 2019. ni u 2020. godini. Po zakonu o javnim nabavkama, svaka javna ustanova dužna je da objavi na portalu javnih nabavki tendersku dokumentaciju ukoliko je nabavka veća od milion dinara. Postoje još nekoliko načina kako jedna ovakva ustanova može da nabavi vozilo, ali u nedostatku odgovora iz Pčelice, javnost ne može da zna kako se potrošilo oko 20.000 Eura para svih građana.

Nepoznato je na koji način je Pčelica kupila ovo vozilo, a vozilo je u vlasništvu same Pčelice.

Nova pčelicina Škoda koja ne postoji u javnim nabavkama Pčelice, levo  je vozilo koje je do skoro vozilo direktorku marke Peugeot.

Zahtev za informacijama redakcija Niške Inicijative je poslala Pčelici 12. februara, dok je zahtev za pristup infromacijama od javnog značaja poslala pre više od 15 dana, sa pitanjima o detaljima tendera. Zakonski rok za dostavu podataka su takođe prekršili. Žalbu ćemo uputiti Povereniku, ali ćemo ovog puta i podneti  prijavu Prekršajnom sudu u Nišu.

Ni na sajtu Pčelice podaci o ovoj nabavci ne postoje.

U slučaju Škode koju je kupila Pčelica, najniža cena može biti oko 2 miliona dinara, pa je tako po zakonu obavezno da se sprovede javna nabavka sa svim objavama na portalima kancelarije za javne nabavke kao i na sajtu same Pčelice.

Postavlja se pitanje, kao i do sada u primerima nabavka raznih Škoda, da li je ovoj ustanovi potrebno ovakvo vozilo? Zbog čega nije kupljen Fiat 500L?

Svetlana Mitić, Direktorka Pčelice

Portparolka Pčelice Vanja Janačković nam je u razgovoru pre slanja zahteva za informacijama, izjavila da nije upoznata da li je kupljeno luksuzno putničko vozilo u Pčelici, ali da pošaljemo mejl na koji će nam dati odgovore sigurno.


Na naše pitanje kako može da ne zna za novo vozilo jer radi u istoj zgradi gde je i direktorka koju vozilo dovozi na posao svakog dana, odgovorila nam je da ona ne može da zna sve šta se dešava u Pčelici.

Informacije do kojih je došla redakcija Niške Inicijative pokazuju da su Direktorka Mitić i PR Janačković putovale zajedno novim vozilom van grada, tako da je potpuno nejasno kako može PR Pčelice da ne zna da je Pčelica nabavila vozilo.

Više od mesec dana kasnije, mejl sa odgovorom nije stigao u redakciju, pored uveravanja u razgovoru sa Vanjom Janačković da će sigurno biti odgovoreno na isti.


Dopuna teksta:

Po objavljivanju tekta, iz uprave Pčelice su kontaktirali redakciju i dostavili datum tendera koji je objavljen na starom portalu Javnih nabavki.

Postupak je objavljen pod “postupak javne nabavke male vrednosti” kao nabavka putničkog automobila.

Evo detalja oko kupovine vozila:

Vozilo je plaćeno 2.239.000 dinara, kupljeno je od Auto Čačak kompanije, poslovne jedinice u Nišu.

U dokumentaciji je traženo da vozilo ima minimum 110kw snagu motora, da ima Alu felne od 16 inča, Start-Stop sistem, kontrolu pritiska u pneumaticima, tempomat kao i dosta drugih detalja vezanih za ugodniju vožnju.

Po rečima Vanje Janačković, sredstva za ovu kupovinu izdvojena su iz plana kapitalnih investicija u Pčelici. Podatke nisu mogli da nam dostave jer su radnici bili pozitivni na Covid19.

Sliku Vanje Janačković smo uklonili sa sajta jer smo je preuzeli sa FB strane bez njene saglasnosti.

Po njenim rečima ona nije PR Pčelice, već službenik za odnose sa javnošću i marketing.

Izvinjavamo se za greške u podacima svi građanima koje smo napisali ranije u tekstu kao i za preuzimanje fotografija sa Fb profila samoj Vanji Janačković.