Goran Milosavljević

Na fotografiji koju je na svom Fejsbuk profilu objavio Goran Milosavljević, pomoćnik Gradonačelnika Niša, kao i nekolicine drugih osoba koje su trenutno angažovane u “covid info centru”, mogu se videti primeri neodgovornog ponašanja u vreme epidemije koronavirusom.

Pored fotografija iz gradske kuće odnosno info centra tokom pandemije, imamo i one koje su načinjene u društvu epidemiologa i člana republičkog štaba za vanredne situacije, Darijom Kisić Tepavčević, na kojima takođe možemo primetiti grubo nepoštovanje mera koje su propisane od strane struke.

Na fotografijama koje smo pronašli na Tviteru možemo videti Dariju Kisić u prostorijama RTV Belami u Nišu i u prisustvu snimatelja Dragana Živadinovića ispred ulaza u halu Čair koja je u funkciji privremene bolnice.

Ni na jednoj od fotografija osobe nisu udaljene jedna od druge više od dva metra i nemaju zaštitnu masku preko lica, a na nekim izostaje i drugi obavezni deo opreme – rukavice.

Darija Kisić Tepavčević, jedna od lica koje smo najčešće imali prilike da vidimo od početka borbe protiv pandemije COVID-19, u Niš je došla zajedno sa Branislavom Nedimovićem, ministrom Poljoprivrede, kako bi razmotrili mere koje su neophodne radi popravljanja epidemiološke slike u Nišu.

Cela poseta i zasedanje Kriznog štaba za Nišavski i Toplički okrug nastala je nakon skandala oko Gerontološkog centra u koji je ušao virus, sa ciljem da se celokupna slika grada popravi.

Ipak, iako cilj jeste popravljanje slike, donošenje mera i upoznavanje sa situacijom, realnost govori da je u pitanju samo slanje jedne slike uspeha i blagostanja kroz medije, dok se u pozadini niko od agitatora i funkcionera ne pridržava propisanih mera, već idu i korak dalje i time se javno hvale putem društvenih mreža.

Postavljamo pitanje: da li je to poruka struke i vlasti o odgovornom ponašanju?

Hoće li ukoliko bude novog talasa epidemije u Nišu ponovo biti krivi građani, ljudi iz inostranstva koji su navodno posećivali članove svojih porodica u domu za stare ili će konačno neko od bahatih funkcionera odgovarati za svoje propuste?

Ostajemo pri stavu da je jedina poruka koju šalju iz raznih kriznih štabova ta da ni svi ti stručnjaci i eksperti ne veruju u pravila koja su sami donosili, da ih ne zanima previše interes zajednice već “igraju kako drugi svira” i iz tog razloga nastavljaju da se ponašaju neodgovorno i sramotno.

Author