Uvek se pitamo kako neki direktor ostane na funkciji iako ispliva afera ili nepravilnost. Stvari su ustvari jednostavnije nego što izgledaju. Sve se vrti oko poslova iliti para koje može da se potroše sa te pozicije, dok uvek postoji i sitniji interes stranaka i pojedinaca koji pomažu direktoru da ostane na funkciji uprkos svemu.

Možemo li da zamislimo da u Austriji direktor gimnazije organizuje žurku u holu suprotno svim normama i zakonima, služeći alkohol, dozvoljavajući pušenje, i da ostane na funkciji? Da pri tome bude snimljen, predstavi se kao “domar”, a posle svega ga zavitlavaju deca po školi i sprdaju se sa njim, može li to?

Možemo li da zamislimo da inspekcija u Španiji nađe da je bilo mnogo propusta u trošenju budžetskih para u predškolskoj ustanovi, da se ustanova sudi sa radnicima, gubi sporove, da inspekcija donese predlog o razrešenju, a ministar kao najveća kukavica, zbog pritisaka iz druge veće stranke potpiše saglasnost da ostane direktor u VD stanju?

Može li direktor republičke vaspitne ustanove u Francuskoj da dostavi nepravilnu dokumentaciju, da mu Upravni odbor prihvati neke potvrde, a da on dobije ne jedan, već dva mandata direktora. Pri tome da ga inspekcija nahvata i napiše sve u zapisniku?

Promena plana javnih nabavki za hranu u Domu učenika

Može li bilo koji direktor javne ustanove kulture ili JKP-a da krije kako troši pare u Nemačkoj, da vara i laže, neko od njih da bude snimljen kako se ponaša kao uličar i bude javno objavljeno sve to, i da ostane na funkciji kao da ništa nije bilo?

Možda i može, možda i može da bude to izolovani primer. Sve ovo nabrojano se dešava u 2021. godini u Nišu. I to nisu svi slučajevi. Primera je jako puno, ali ovi su interesantni. Da, radi se školama, obdaništima, ustanovama i JKP u Nišu.

Zašto to sve može?

Jer na mesta koja odlučuju se ili postavljaju beskičmenjaci koje sve to ne zanima, ili su pritisnuti da se sve to ne dira jer mora da se budžeti troše kako je već dogovorio npr “direktor pijaca iz Beograda”.

Ima i drugog dela, a to je da su to sve pravi “beli medvedi” koji su pravo predvorje moći,  birokrate srednjeg nivoa i razni šefovi, direktorčići, oni koji preživljavaju sve režime, potkupljujući političare svim i svačim (mahom parama, prostitutkama i drogom).

Političari ne želeći da drmaju mnogo kavez, jer su tu delegirani od strane centrale, gledaju za vreme mandata da drpe i nameste šta se može, gde ima mesta.

I onda imaš primer lika koji je živeo u straćari sa drvenim kaučom u dvorištu, a posle dva mandata kao direktor ima skoro palatu i ko zna šta još.

Izgleda da samo lustracija Srbina spašava.

Svaka sličnost sa stvarnim likovima je potpuno namerna.

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.