Uroš Parlić

Javna nabavka Niškog kulturnog centra za tehničku organizaciju dočeka Nove godine u Nišu završena je 20. decembra sa jedinim ponuđačem kao pobednikom.

Za usluge tehničke organizacije kao jedina zainteresovana agencija javila se firma “Easy Travel & Events d.o.o.” iz Niša sa ponuđenom cenom od 4 359 000 dinara, što je komisija NKC-a ocenila kao zadovoljavujuće i odlučila da sa njima potpiše ugovor

Neophodni uslovi koje je zainteresovana firma mora da ispuni u okviru tehničke organizacije, pored montiranja bine sa ozvučenjem i rasvetom našlo se i obezbeđivanje 10 Deda mrazeva koji će u Obrenovićevoj podeliti 1800 paketića, 1200 litara vina, 10 kilograma čaja i 10 000 kartonskih čaša.

Niška inicijativa je istraživala vlasničku strukturu pobedničke firme na ovom tenderu i došla do sumnje da su propisani uslovi “štelovani” po meri Easy Travela.

Ko stoji iza pobedničke firme?

Parlić prepustio vođenje firme Veljkovićevoj; foto: printscreen

Naime, osnivač ove firme iz 2011. godine je Uroš Parlić, doskorašnji direktor Turističke organizacije Niša i kum bivšeg gradonačelnika Zorana Perišića.

Ovaj podatak nijedan medij nije izneo u javnost, iako je medijima jako dobro poznat.

Parlić je nakon više od godinu dana, krajem septembra 2012. godine funkciju direktora prepustio Danieli Veljković, odnosno stoprocentno vlasništvo preneo na izvesnu Milenu Vidanović.

Ipak, kako ne bi u potpunosti izgubio uticaj u sopstvenoj firmi, kao zakonskog zastupnika bivši direktor TON-a postavlja svoju suprugu, Slavicu Parlić, u čijem vlasništvu je par godina pre bila turistička agencija “Easy Travel”, o čijem poslovanju ne postoje podaci.

Parlićeva supruga zastupnica Easy Travela; foto: printscreen

Slavica Parlić učestvovala je tokom godina u širenju poslovanja, te sada pored turističke delatnosti u okviru Easy Travela posluje i “Easy Travel & Events – River” čija je delatnost “slatkovodne akvakulture” i “Easy Travel & Events – Hostel” koji se bavi hotelijerstvom.

Da Uroš Parlić i dalje “vuče konce” u poslovanju ove firme govori i to da se na sajtu Easy Hostela u kontakt podacima nalazi njegova mejl adresa.

Slavica Parlić napustila je firmu svog supruga čiji je bila zakonski zastupnik punih osam godina 09.12.2019, svega dan pre raspisivanja tendera za usluge tehničke organizacije dočeka Nove godine od strane Niškog kulturnog centra.

Koliko realno košta Doček u Nišu?

Što se tiče traženih stavki koje su propisane tenderskom dokumentacijom i njihove cene, smatramo da je i u ovom procesu javne nabavke došlo do nenamenskog trošenja građana Niša.

Na otvaranju deonice auto puta kod sela Bancarevo, predsednik Aleksandar Vučić je nastupao na bini koja je imala svu prateću opremu, razglas, rasvetu, “delay line” koji se koristi na svim velikim koncertima.

Traženi uslovi organizacije dočeka; foto: printscreen

Prema rečima ljudi koji se bave ozvučenjem i tehničkom organizacijom koncerata, traženi paket za nastup Željka Samardžića košta oko 20 000 eura.

Petominutni vatromet košta oko 2-3000 eura, prateći program možda još toliko.

Narodski da pitamo: kam gi još 15 000 eura?

Po svoj dokumentaciji koji su u javnoj nabavci za binu i tehničku realizaciju, dolazimo do opet napumpane cifre za ovu uslugu. Od 20 000 € do skoro 40 000 je dalek put.

Izgleda da se u Nišu nijedna nabavka ne radi ako se napumpa jedno 40-60% iznad realne cene, jer vladari ne vladaju da bi bilo bolje svima, već samo njima.

Narod će opet da glasa za BG stranku, sa BG velikanom, a u Nišu će za te “pare” da dobiju “kukavičje jaje” iliti grupu mutnih likova koji su uveli korupciju kao zlatni standard.